Radovi sa Internacionalne likovne kolonije pred Vranjancima FOTO/VIDEO

Imali smo čast da ugostimo umetnice iz Makedonije, Bugarske, Rusije i Srbije, a ono što je interesantno jeste, da je ne našom voljom a ni planom, ova Internacionalna kolonija imala samo žene učesnice, izjavila je direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević na otvaranju izložbe sa letošnje kolonije u Vranju.

Dona Georgieva, Katerina Despot, Lara Taškovska, Marina Kavašikova, Jovana Stojanac, Ivana Knežević i Branka Lalić gostovale su i stvarale u okviru kolonije slikara u julu.

Tada su, pored svojih redovnih aktivnosti, imale priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom grada, obiđu kulturno-istorijske spomenike i posete Manastir Prohor Pčinjski.

"Potrudili smo se da budemo dobri domaćini i mislim da smo u tome uspeli jer su one otišle sa veoma lepim i pozitivnim utiscima iz Vranja.

Atmosfera koja je vladala tokom cele kolonije je bila lepa i topla.

Mogu samo da poželim da svaka naredna bude ljudski prisna sa jednim lepim druženjem, pozitivnim energijama i razmenom iskustava.

Ta razmena iskustva je bila toliko plodotvorna da je jedna slika nastala u saradnji dve umetnice Katerine Despot iz Prilepa i Ivane Knežević iz Čačka", dodala je Dimitrijević.

Internacionalna kolonija Vranje 2023 je okupila sedam slikarki koje su stvorile četrnaest umetničkih dela sa mnogim motivima u kojima se ogledaju specifičnosti lokalnog identiteta.

Kolonija na ovim prostorima prvi put organizovana 1974. godine, u organizaciji Narodnog univerziteta i Kulturno-prosvetne zajednice Kumanova.

Nekada se zvala "Prohor Pčinjski", a kolonija pod sadašnjim nazivom ustanovljena je 2002. godine i predstavlja njen nastavak.

Sa dosadašnjih kolonija učesnici kolonija pokolonili su Vranju više od 160 slika koje se čuvaju u depou NU.

Internacionalna likovna kolonija održava se pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Likovna kolonija Vranje 2023

Umetnost je duhovna delatnost čoveka, nastala kao rezultat potrebe da čovekstvori lepotu, da doživljava i da u njoj uživa, a Likovna kolonija Vranje u organizaciji JU Narodni univerzitet nastala je iz potrebe da se nastavi dugogodišnja tradicija Internacionalne likovne kolonije "Sveti Prohor Pčinjski". Cilj kolonije jeste podsticanje likovnog stvaralaštva, povezivanje slikara iz zemlje i inostranstva, ali i povećanje umetničke zbirke grada Vranja.

Najnovije vesti