Radovi sa akvarelističke kolonije Sava pred Vranjancima

Izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije "Sava 2018" biće otvorena u ponedeljak 4. novembra u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Poznata kolonija osnovana je u Brodu, na obali reke Save 1980. godine.

Predstavlja jednu od najpoznatijih likovnih kolonija u regionu.

Akvarelistička kolonija "Sava", ove 2019. godine, održava se po četrdeseti put.

Opstala je u najtežim vremenima.

- "Praznik za oči" su dela nastala tokom održavanja "Save" kroz koju su, od kako su je osnovali brodski umetnici, prošle stotine slikara - kako vrhunski poznavaoci akvarela, tako i oni koji su svoje prve slikarske korake napravili upravo ovde na obali Save, usvajajući znanja od poznatih i priznatih poznavalaca ove zahtevne likovne tehnike.

I radovi koji će nastati tokom održavanja ovogodišnje kolonije naći će se u fundusu gradske galerije zajedno sa više od hiljadu dela nastalih ranijih godina, a kao i do sada biće izloženi u Brodu, kao i u drugim gradovima gde će posetioci moći ne samo da vide umetnička dela, već i da osete i dožive atmosferu kolonije i vide svu lepotu Broda i reke Save.

Nema sumnje da će fundus u narednim godinama biti još bogatiji i da će čudesna obala Save i u godinama koje su pred nama biti mesto okupljanja slikara iz zemlje i regiona, koji će kreativnom i dobro osmišljenom idejom, veštom rukom i laganim pokretima, stvarati nova čudesna dela - napisao je u najavi izložbe mr Damir Kljajić.

Predstojeću izložbu u Vranju organizuju grad Vranje, opština Brod i vranjski Narodni muzej.

Na otvaranju će govoriti Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja i Ilija Jovičić načelnik opštine Brod.

Vranje i Brod su gradovi pobratimi.

Početak je zakazan za ponedeljak u 19.30.

Najnovije vesti