Pobratimili se Vranje i opština Brod

U okviru obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu održana je svečana sednica Skupštine grada, koja je počela intoniranjem državnih himni Republike Srbije i Republike Srpske.

Čestitajući praznik predsednik Skupštine Dejan Tričković je istakao da je "naše antifašističko opredeljenje dragoceno jer nas trajno povezuje sa civilizacijskim vrednostima moderne Evrope".

- Proslavljanjem 7. septembra čuvamo od zaborava i vrednosti narodnooslobodilačke borbe, kao i uspomenu na sve one koji su učestvovali u njoj.

Takođe, s ponosom ističemo da je 7. septembra 1944. godine otvorena nova stranica u istoriji Vranja.

Grad se obnavljao, gradio, razvijao, menjao, a svaki sledeći 7. septembar, osim što je slavio slobodu, bio je povod i da se pohvalimo nekim novim rezultatima, bez obzira da li je bilo reči o privredi, obrazovanju, kulturi ili sportu.

Obaveza svih nas je da i u godinama koje dolaze radimo na još intenzivnijem razvoju grada u skladu sa zahtevima modernog društva i Evropske unije kojoj težimo - poručio je Tričković.

Na osnovu Odluke Skupštine grada Vranja i saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doneta je odluka o bratimljenju sa opštinom Brod u Republici Srpskoj.

Povelju na današnjoj svečanoj sednici Skupštine potpisali su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

- Čestitam vam praznik i želim napredak u svim oblastima.

O našoj opštini na internetu možete puno saznati, ali ne i i ono što je u našim srcima.

Opština Brod obeležava dva značajna datuma, a ono što će nas neraskidivo povezivati jeste pogibija boraca iz Vranja i Surdulice koji su utkali svoje živote za slobodu Republike Srpske.

Volite svoju državu, i neka naše bratimljenje traje večno - istakao je Jovičić.

On je poručio da Republika Srbija i Republika Srpska "treba da budu jedna država".

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da je ovaj čin "kruna odnosa između lokalnih zajednica koje dele zajedničku istoriju, tradiciju, jezik, veru i kulturu".

- Iako geografski udaljeni, veza između opštine Brod i grada Vranja upravo je postala jasna i snažnija.

Stavljanjem potpisa podstaknuti smo na poboljšanje aktivnosti u pogledu razumevanja i jačanje zajedništva Brođana i Vranjanaca, na putu ka Ujedinjenoj Evropi.

Vrata saradnje u svim društvenim sferama, a posebno u oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja, turizma i sporta zvanično su otvorena - rekao je Milenković.

Najnovije vesti