Radanska ruža, socijalno preduzeće kao mesto podstreka na aktivizam mladih

Vranje - Mladi iz Lebana posetili su socijalno preduzeće "Radanaska ruža" i na jedan dan bili deo ove organizacije koja već šest godina zapošljava žene iz ugroženih kategorija da prerađuju voće i povrće od koga spremaju zimnicu.

Desetak devojaka i momaka bili su znatiželjni da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše socijalno preduzeće i da učestvuju u proizvodnji ajvara, koji je trenutno aktuelan u "Radanskoj ruži".

Cilj ove posete, koju je organizovalo udruženje Građanske inicijative, jeste da mladi steknu svoja prva iskustva u volontiranju i počnu da razmišljaju o načinima na koje mogu da doprinesu zajednici u kojoj žive.

Nakon što "proizvedu" određenu količinu ajvara, on će biti prosleđen socijalno ugroženim porodicama iz Lebana, u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Iako je bilo i onih koji su ranije volontirali i onih kojima je ovo prvi put, svi su se složili u tome da je sjajno iskustvo učestvovati u nečemu što drugome može pomoći na bilo koji način, a pritom nešto i naučiti.

Pored toga, oduševljeni su činjenicom da u svojoj opštini imaju preduzeće jedinstveno u celoj zemlji po načinu funkcionisanja i odabiru radnika i ponosni su na to.

"Radanska ruža" zimnicu izrađuje ručno, na tradicionalan način, bez upotrebe konzervansa i drugih dodataka.

Ovo socijalno preduzeće zapošljava žene koje su dugo bile bez posla - žene iz ruralnih područja, žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene starije od 55 godina i tako obezbeđuje posao za preko 30 žena u opštini Lebane.

- Baš te žene nas uvek guraju da prevazilazimo sve probleme poslovanju, da konstantno napredujemo i uvodimo nove stvari u proizvodnju.

Kod nas su neke žene prvi put dobile platu u pedesetoj godini, bilo je i onih koje su u tim godinama prvi put kod nas proslavile rođendan sa tortom.

Imamo i mlade žene, samohrane majke, čija je egzistencija dovedena u pitanje i kojima je u ovako maloj sredini rad kod nas bilo jedino rešenje, s obzirom na to da je radno vreme klizno i mogu se prilagoditi obavezama koje imaju sa decom.

Kod nas rade žene koje dolaze iz kuće i uglavnom jedino što znaju da rade je da budu domaćice.

I to je naša prednost, jer sve radimo ručno, kao kod kuće - rekla je Slobodanka Pavlović, predsednica Udruženja žena "Ruža", iz kog je nastalo preduzeće "Radanska ruža".

Direktor preduzeća Predrag Stošić rekao je da su jedinstveni i po tome što nemaju normu za radnike, da oni sami biraju tempo kojim će da rade i uvek proizvedu dogovorenu količinu zimnice.

Najbitnije je, kaže on, da dolaze i odlaze sa posla sa osmehom.

- Ovo preduzeće je njihovo preduzeće, ovde se stalno čuju muzika i pesma, mi jedemo uvek svi zajedno i svi isto, za istim stolom.

I to i jeste poenta cele priče - da se žene socijalizuju, da se ekonomski osamostale, da su socijalno aktivne i da imaju osmeh“, priča direktor i dodaje da u preduzeću rade i muškarci, iako ih ima u manjem broju.

Poseta mladih iz Lebana oranizovana je u dve grupe, uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mera koje zahteva proizvodnja hrane u doba pandemije.

Ovo je prva u nizu akcija sa mladima iz Lebana koja treba kod njih da podstakne građanski aktivizam, da uvide na koji sve način samostalno, ili uz nečiju pomoć, mogu da se uključe u rešavanje određenih problema u svojoj opštini.

Akcije se organizuju u okviru projekta "Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj", koji se na teritoriji Srbije sprovodi u Vranju, Bujanovcu i Lebanu s ciljem da osigura bolju dostupnost socijalnih usluga građanima, uključujući i manjinske zajednice i bolje uslove za život mladih na lokalnom nivou.

Najnovije vesti