Ptice Kokana Mladenovića zatvaraju takmičarski program BPD

Pozorišno ostvarenje Ptice, koji je po istoimenom Aristofanovoj komediji adaptirao i režirao Kokan Mladenović, biće izvedeno poslednje, šeste takmičarske večeri 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Predstava je urađena u produkciji Mađarskog državnog pozorišta Čiki Gergej u Temišvaru u Rumuniji.

Ptice su, kako je u festivalskom katalogu naveo reditelj Kokan Mladenović, "prva realizovana utopija u istoriji umetnosti".

Pisteter i Euelpid, dva junaka, bežeći od beskrajnog Peloponeskog rata, prave idealnu zajednicu sa pticama, verujući da tako mogu da prevaziđu sve probleme sveta koji se raspada pred njihovim očima.

"Građena na osnovu klasike ali sagledavajući sadašnjicu, polazeći od pesme Dušana Vasiljeva Čovek peva posle rata‚ predstava je antiratna himna, koja ujedno otvara i mnoga pitanja.

Šta dalje - još jedan rat? Kako će čovečanstvoopstati? Kako može pojedinac da se spase? Koga i koliko dugo čekati?

Sličnost sa današnjicom prožima scenu i publiku, zabavlja ali i plaši, poziva na refleksiju, lucidnost i odgovrnost za našu budućnost, od koje nas odvaja samo oblak što može bilo kad da padne, kao ranjeni galeb u blato.

Svet ptica je brbljiv, ne može se pokoriti ni organizovati", piše u katalogu u najavi za ovo ostvarenje.

U predstavi igra dvadesetak glumaca Mađarskog državnog pozorišta Čiki Gergej iz Temišvara.

Koreagorafija je delo Andreja Kuleševića, scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Tatjana Radišić, a muziku Irena Popović i Serda Arpad.

Predstava traje sat i četrdeset pet minuta.

Dodela nagrada u subotu

Borini pozorišni dani završiće se u subotu dodelom nagrada koje nose ime najvećeg Vranjanca Borisava Stankovića. Dodeljuju se za najbolju predstavu u celini, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu. Peta je nagrada publike koja nosi ime Radoslava Radivojevića, bivšeg upravnika vranjskog teatra i utemeljivača festivala. U čast nagrađenih glumci Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu, nakon što nagrade budu uručene, izvešće predstavu Šta će biti sa svima nama, u režiji Borisa Liješevića.

Najnovije vesti