PSG: Konverzija potraživanja prema Jumku šteta od 8,9 miliona evra

Iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju saopšteno je da je konverzijom potraživanja grada Vranja prema Jumku u tzv. "trajni udeo" (akcije) u toj kompaniji načinjena velika šteta gradskoj kasi jer lokalnoj samouprava dobija "samo bezvredne papire".

- U utorak 23. februara članovi Gradskog veća grada Vranja "olakšali" su kasu svih građana Vranja za 1.053.120.793 dinara ili 8,9 miliona evra.

Realna potraživanja od kompanije Jumko, nastala tako što ova kompanija nije izmirivala obaveze prema gradu (obaveze koje su dužni da izmiruju svi privredni subjekti) članovi GV su, kao čarobnim štapićem, pretvorili u "udeo u vlasništvu kompanije Jumko", odnosno bezvredne papire.

Podsećamo da je rukovodstvo grada do 2016. godine pregovaralo sa kompanijom Jumko da na ime potraživanja koja ima prema ovoj kompaniji od nje preuzme deo realne imovine, koja Jumku nije potrebna u redovnom poslovanju.

Konkretno - fudbalski stadion, pomoćni teren, bazen kao i zemljište sve do poseda kompanije Kavim-Jedinstvo - navode iz PSG.

Međutim, dodaje se, tadašnje „napredno“ rukovodstvo kompanije Jumko "otvoreno je opstruiralo ove pregovore, tvrdeći da će dogovor lako postići kada i gradska vlast postane napredna".

- I eto, pet godina nakon preuzimanja gradske vlasti od strane lokalnih „naprednjaka“, bila je dovoljna samo „preporuka“ Vlade Republike Srbije da milijardu dinara para svih Vranjanaca pretvore u dim i prašinu!

Mišljenja smo da nije neophodno navoditi šta se sve u gradu može napraviti ili popraviti za milijardu dinara, niti koliko bi gradu značila gore pomenuta imovina kompanije Jumko.

Ovako, ostaje gradu „udeo u vlasništvu“ kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine, te udeo ni u čemu ne vredi ništa.

Pored toga, ova kompanije ostvaruje gubitke u svom redovnom poslovanju, tako da udeo u vlasništvu ne može donositi udeo u profitu, jer profita nema.

Poštovano rukovodstvo grada Vranja, uvaženi gradonačelniče, molimo vas da pronađete drugi modalitet poslušnosti prema centralnoj vlasti, neki koji neće osiromašene građane grada Vranja koštati milijarde dinara njihovog novca - navode u saopštenju iz PSG Vranje.

Najnovije vesti