Prvi električni automobil iz Makedonije 2024. godine

Vranje/Skoplje - Prvi električno "i go" (e.GO) automobili makedonske proizvodnje očekuju se 2024. godine, izjavio je direktor Tehnološko-industrijsko razvojnih zona (TIRZ) Severne Makedonije Jovan Despotovski.

On je televiziji Kanal 5 rekao da će državna pomoć investiciji nemačkog proizvođača eletričnih vozila Nekst i go mobajl (NEKST.E.GO MOBILE) biti realizovana u narednih pet godina i istakao da država ima mehanizme da zaštiti javni interes, prenosi N1.

Direkcija za TIRZ je u ime vlade Severne Makedonije potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji te nemačke kompanije koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih „i go“ automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni „Tetovo“.

Prema rečima Despotovskog, fabrika električnih automobila u Tetovu počeće da se gradi na jesen, a prema ugovoru, probna proizvodnja se očekuje 2024. godine

"To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i tek potpisanom ugovoru, dužan da ispuni", rekao je on.

Istakao je da je reč o kompaniji koja je usko povezana sa Tehničkim univerzitetom u Ahenu, svrstanom u prva dva odsto svetskih univerziteta, prema svim globalnim rang listama.

Kako je naveo Despotovski, investicija nemačke kompanije u Tetovu je 130 miliona evra, a planirano je otvaranje 900 novih radnih mesta, kao i bruto zarade koje u su proseku 2,5 puta veće od republičkog proseka.

"Državna pomoć neće prelaziti 35 odsto ukupne investicije, a dodela sredstava zavisi od dinamike realizacije investicije i ispunjenosti uslova predviđenih ugovorom", rekao je direktor TIRZ Severne Makedonije.

Dodao je da ta kompanija neće koristiti poreske olakšice, već da je u potpunosti dužna da ih uplati u budžet i javne fondove države.

"Ovaj model državne podrške je u skladu sa propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i makedonskim kompanijama", rekao je Despotovski.

Najnovije vesti

Foto V.N. Na prodaju opel astra FOTO »

Prodajem automobil "opel astra".Godište 2003, 1.600 kubika, 74 kW, benzinac.Maksimalno očuvana, utegnuta, registrovana d...