Promovisane knjige Vranjanca Nenada Marića: Nešto novo, a ipak staro FOTO/VIDEO

Promocija knjiga vranjskog pesnika, aforističara i kantautora iz Vranja Nenada Marića održana je u okviru manifestacije "Dani Vranja" na Trgu Staniše Stošića.

Reč je o zbirci pesama "Perje i somot" i knjizi aforizama "Tanka ivica reči".

Sam autor je pred ljubiteljima književnosti u Vranju kazao da mu je poslednje objavljena knjiga aforizama nastajala poslednjih nekoliko godina, dok je zbirka pesama "Perje i somot" objavljena još 2017. godine, a sticajem okolnosti tek sada se predstavlja vranjskoj publici.

Naglašeno je na promociji da je pisana slobodnim stihom, skoro sasvim narativno, tako da se čini kao da autor pravi dokumentarni film u kojem reč pripovedača nosi objašnjenje slika i motiva.

O knjizi aforizama "Tanka ivica reči" govorio je recenzent, književnik i satiričar Miodrag Stošić.

On je naglasio da posao satiričara na Balkanu nikada nije bio lak, kao i da satira kao književni žanr oduvek trpi "rođačke" packe i gledanje s visine od strane "priznatijih" oblika književnosti.

"Knjiga Nenada Marića pojavljuje se kao nešto novo, a ipak staro.

Kao satira koja nas podseća na ona vremena kada je ovaj žanr mogao da stoji rame uz rame sa poezijom, dramom, pa i filozofijom", istakao je Stošić.

Stihove Nenada Marića kazivao je glumac vranjskog teatra Dragan Živković Durge, dok je sam pesnik svoje pesme pevao uz gitaru.

O AUTORU

Marić je rođen u Vranju 1971. godine. Do sada je objavio zbirke poezije Vikend na Mesecu, U gradskoj vrevi, Perje i somot, kao i Predeo slikan očajem (pesme i aforizmi) u elektronskoj formi. Pesme komponuje i izvodi na gitari kao kantautor. Po profesiji je stomatolog, živi i radi u Vranju.

PROGRAM ZA PONEDELJAK

Književno veče Vanje Bulića biće održano u ponedeljak od 18 sati na Trgu Staniše Stošića u sklopu glavnog programa trećeg dana Dana Vranja u ponedeljak. Potom će nastupiti Hor Muzičke škole Stevan Mokranjac, a u nastavku programa biti održan Memorijal Bakije Bakića., uz nastup pet trubačkih orkestara iz Vranja i okoline - Nenada Mladenovića, Saše Ajdarevića, Jovice Ajdarevića, Dejana Avdića i Ekrema Mamutovića.

Najnovije vesti