Promovisana monografija Ukusi Vranja: Vranjska kao bečka kuhinja FOTO

Monografija Ukusi Vranja, urednika Dejana Zagorca i dr Jelene Đorđević, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, promovisana je u gradskom parku, u okviru Dana Vranja.

Autor monografije Dejan Zagorac naglasio je da Grad Vranje ima "poseban identitet i kulturnu tradiciju, koji se odražavaju i na gastronomiju".

"Vranje ima izuzetno zanimljivu i značajnu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Kada je reč o gastronomiji, vranjska kuhinja se može porediti sa bečkom kuhinjom i drugim svetskim metropoloma, samo je treba na pravi način brendirati i zaštititi.

Tokom izrade ove monografije bilo izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa različitim akterima gastronomske slike Vranja.

Smatram da ovaj grad ima veliku budućnost u pogledu razvoja turizma", istakao je Zagorac.

Dr Jelena Đorđević dodala je da Vranje ima "poseban kulturni idenitet i izuzetno gastronomsko i kulturno nasleđe" i da će izdavanjem monografije Ukusi Vranja "ove vrednosti biti sačuvane na pravi način".

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović nazvala je monografiju kapitalnim delom koje je "produkt izuzetne saradnje" Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Grada Vranja.

"U proteklom periodu sa ovom ustanovom smo već sarađivali u pripremi i izdavanju monografije Muzičko nasleđe Vranja, kada je Grad bio izdavač.

Zahvaljujući dvojezičnoj monografiji Ukusi Vranja, verujem da će se sačuvati od zaborava mnogi recepti kada je reč o gastronomiji, kao i fotografije kulturno istorijskih spomenika ovog kraja, što je od izuzetnog značaja za buduće generacije", kazala je Jović.

Ukusi Vranja je dvojezična monografija na srpskom i engleskom jeziku, o kulturno-istorijskom i gastronomskog nasleđu grada Vranja.

U njenoj izradu sarađivali su Grad Vranje, Turstička organizacija Vranja, Narodni muzej, Javna biblioteka Bora Stanković, Pravoslavna Eparhija vranjska i ugostitelji vranjskog kraja.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...