Promovisan roman Beke Mitić Ristić: Senke naših predaka nad Vranjem FOTO/VIDEO

Senke svakog od nas prate senke naših predaka, njihova krv teče našim venama i mi smo produžetak njihovog života u novom veku, rekla je u Vranju Beka Mitić Ristić, spisateljica rodom iz Vranja, na promociji svog najnovijeg romana u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Susret spisateljice sa vranjskom prublikom, koja je ispunila verovatno najprijatnije dvorište za književne svetkovine u Vranju, upriličen je u organizaciji Gradske biblioteke Bora Stanković, sa posebnom autorkinom željom da prvo javno predstavljanje njenog najnovijeg spisateljskog čeda, roman pod imenom "Senke predaka" (Talija izdavaštvo, Niš 2021), bude upravo u njenom rodnom gradu.

Novi roman Beke Mitić Ristić inspirisan je istinitom pričom i prati život jedne vranjske porodice pre oko 160 godina.

Beka Mitić Ristić je na promociji priznala da je zaljubljena u taj periodu u istoriji Vranja i da je pisanju romana prethodilo opsežno istraživanje.

"Da bih napisala ovaj roman oko dve godine sam čitala raznu literaturu - o porodicama, selima u Preševskoj kazi, pročitala sam "milion" statističkih pokazatelja tog doba, o poreklu porodica, verskim opredeljenjima, porodičnim slavama i "more" drugih podataka.

Po tome sam rekonstruisala za sebe određene događaje i život u Vranju tog doba, ali i šta se tačno i gde nalazilo u trenutku kada se radnja mog romana događa kako bi i čitaoce preselila u što verniju prošlost", rekla je Mitić Ristić.

Likovi u romanu Senke predaka su, kako je rečeno na promociji, "svevremeni" jer i danas, vek i po kasnije, u mnogima od nas borbu vode duboko usađene tradicionalne i moralne norme, uz slobodan duh junaka i neobuzdanu prirodu ličnosti".

Mitić u romanu do tančina opisuje ambijent i vreme u kome se radnja događa - od događaja, nošnje, običaja - što uz dijaloge u dijalektu romanu daje poseban pečat.

Roman je inspirisan istinitim događajima i ličnostima, rekla je autorka, što je manir u svim romanima Bekine trilogije koja u centar stavlja vranjsku tradicionalnu porodicu, a čiji je završni deo roman Senke predaka.

Recenzentkinja romana Biljana Stanojević iz Niša naglasila je da Bekin roman nije mogao nastati drugačije "osim kroz ljubav i suze".

"Isti će osećaj imati svako ko bude čitao roman.

Roman je biografski, kompleksan, vodi nas iz sadašnjosti u davnu prošlost.

Beka Mitić Ristić se pišući ovaj roman najpre oslobodila suvišnih misli, napravila odličnu selekciju podataka svojih predaka i vremena u kome su bitisali, a onda afirmacijom volje započela ovu avanturu i putovanje do najdubljih korena iz čega je nastalo vrhunsko književno delo", rekla je Stanojević.

Mitić Ristić je potencirala da posle izdate trilogije "živi svoj san".

"Zahvalna sam jer sam shvatila da sam dar za pisanje dobila sa nekim razlogom.

Zbog toga više ne sanjam da postanem pisac, nego jesam pisac", rekla je Mitić Ristić.

Iznenađenje večeri u jednom momentu priredila je Bekina rođena sestra Linda, izmeštajući čitav događaj iz forme književnog konteksta na plan opuštenog razgovora, govoreći o svojim impresijama i nekim anegdotama vezanim za nastajanja romana i njegov početni "život" među čitalačkom publikom.

Beka Mitić Ristić svoja nova književna iskušenja traži ne samo na polju romana, već i u poeziji, pisanju priča i pripovedaka.

U najavi su novi naslovi, a ostala je tajna na kom "terenu" će nam zakazati sledeći susret sa njom.

Jedno je sigurno - Vranjanci za taj susret neće biti uskraćeni.

O AUTORKI

Beka Mitić Ristić rođena je 1969. godine u Vranju. Tu je završila osnovnu, nižu muzičku i srednju školu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Tokom školovanja u Vranju isticala se kao recitator i pisala pesme koje su objavljivane u zbornicima i omladinskim časopisima. Pre književnosti bavila se novinarstvom na Radio Vranju, Radio Nišu, Niškoj televiziji i niškom Dopisništvu RTS-a. Radila je i kao ekonomistkinja, a pisanju se vratila "zato što joj je novinarstvo nedostajalo". Dobitnica je prve nagrade za najbolju kratku priču "Crvena žena" na konkursu desetog Festivala književnog stvaralaštva na narodnom govoru Preobraženjsko pojanje 2021. Objavila je romane Dodir ljubavi (2012), Zvezda Anđelije Lot (2015) i Senke predaka (2021). Živi i stvara u Nišu.

Najnovije vesti