Promovisan novi roman Vranjanke Aleksandre Jovanović FOTO

Budite autentično svoji, dozvolite sebi da vaše misli i vaši postupci budu u skladu sa onim što jeste, što osećate i što želite, ma koliko to ne bilo prihvaćeno, rekla je u Vranju naša sugrađanka Aleksandra Jovanović, na promociji svog novog romana "Petra je stvarno otišla'', u kamernoj sali vranjskog teatra.

Roman prati petnaest dana u životu dve najbolje drugarice, Petre i Milice.

One se sticajem životnih okolnosti razdvajaju i to baš uoči novogodišnjih praznika.

Milica voli filmove o zombijima i svoj kutak na tavanu. Svet posmatra iza foto-aparata i stvarno ne želi da glumi u školskoj predstavi.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi. Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice.

Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu, siže je romana kojim autorka pokušava da odgovori na brojna pitanja koja muče tinejdžere i adolescente, rečeno je na književnoj večeri u okviru Dana Vranja.

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju.

Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama.

Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama Dečko iz poslednje klupe, Okamenjeno more, Crna ptica (po svom nagrađivanom romanu, Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu Krotki i na nekoliko televizijskih serija.

Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata.

Podsećanja radi, Aleksandrin roman prvenac Crna ptica svrstan je među 200 najboljih romana za decu u svetu u 2021. godini prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library.

Za njega je Aleksandri uručena Nagrada Politikin zabavnik.

Za isti roman stigla je i nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Po njemu je u vranjskom teatru urađena predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna prošle godine u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara Aleksandra je nagrađena nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić, a koji je nastao po motivima iz Crne ptice.

Crnu pticu promovisala je u oktobru 2020. u Vranju.

Roman je preveden na engleski i makedonski jezik.

Prošle godine objavila je zbirku poezije Prsti u psećem krznu.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...