Promocija zbornika Vranjanca Miše Stojčića o Manastiru Prohor Pčinjski u nedelju u pozorištu

Promocija knjige Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 - 1973 - analitički inventar biće održana u sklopu svečanosti obeležavanja Dana grada Vranja u nedelju 30. januara u 19 časova u kamernoj sali Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

O ovom vrednom, dvotomnom izdanju autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju, na promociji će osim autora govoriti i dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC, i istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Jedna od najvećih vrednosti ovih knjiga je ta što se, zahvaljujući Stojčićevom trudu, Manastir Svetog oca Prohora Pčinjskog našao među onim srpskim svetinjama čije je arhivsko nasleđe popisano.

"Njegova knjiga manastirskog analitičkog inventara biće prepoznata u stručnoj arhivističkoj literaturi kao dragocen popis svih arhivskih jedinica koje su nastale u kancelarijskom poslovanju manastira i korespondenciji manastirske uprave sa višim crkveno-upravnim instancama", naveo je Pilipović u svojoj recenziji.

Istoričar Dejan Ristić, pak, u svojoj recenziji naznačava da je reč o "dragocenim pisanim izvorima koji svedoče o jednom od prelomnih perioda u neobično dugoj istoriji velike svetinje i duhovnog žarišta".

"Ovo izdanje vodi nas kroz tragična razdoblja balkanskih i oba svetska rata, kao i kroz periode obeležene postojanjem različitih državnih, ideoloških, kulturoloških i identitetskih entiteta, što se ogleda u činjenici da najstarija arhivska jedinica predstavljena u ovom dvotomnom zborniku pripada razdoblju Osmanskog carstva, dok najmlađa potiče iz perioda SFRJ", napisao je Ristić.

Ovaj vredan arhivski zbornik pojavljuje se kao svojevrsna hronika jednog vremena u izdanju Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju.

Najnovije vesti