Promocija romana Vesne Kapor u petak u Kamernoj sali pozorišta

Promocija romana Nebo tako duboko (Srpska književna zadruga, 2021), književnice Vesne Kapor, biće održana u petak od 20 časova u Kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

"Nekoliko glasova - aktera grca tkivo novele - romana Vesne Kapor ‒ u izrazima bola zbog gubitka mlade devojke - ćerke, emotivne ikone svih, pogotovo porodičnih vrednosti.

U toj polifonoj tužbalici i potresnoj hronici žalosti dominira bol majke: imaginarne i dokumentarne reči i misli, kojima naša autorka od proze čini plač, a plač je jedan od oblika stare poezije.

U drevnom plaču, i drevna tuga dobila je obrise i efekte modernog pripovedačkog dela", navodi Ana Gvozdenović u predgovor za ovaj roman.

Tara, junakinja romana Nebo, tako duboko, umire ne napunivši ni dvadeset godina.

Priča o njoj, njenoj bolesti, smrti, ali i suočenju sa ovom tragedijom daje se iz tri uglamajčinog, očevog i naratorke iz trećeg lica koja zakriljuje pripovest.

Vesna Kapor rođena je u Nevesinju.

Filološki fakultet završila u Beogradu.

Objavila je roman Tri samoće (SKZ, 2010, Filip Višnjić, 2011), zbirke priča Po sećanju se hoda kao po mesečini (Agora, 2014, Filip Višnjić, 2016), Venac za Oca (SKZ, 2018, 2019) i kratku prozu Kao što i vama želim (Povelja, 2016).

Dobila je nagrade Laza Kostić, Miloš Crnjanski, Danko Popović, Kondir Kosovke devojke.

Ovogodišnja je dobitnica Nagrade Meša Selimović za roman Nebo, tako duboko, za "najbolji roman u 2021. godini".

Dobitnica je Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za izuzetan doprinos i uspešnu saradnju u razvoju nastave, jezika, književnosti i kulture.

Proza Vesne Kapor prevedena je na ruski, makedonski i mađarski.

Radi u Studentskom kulturnom centru u Beogradu gde je urednik književnog programa.

Njeno književno veče u Vranju organizuje Kulturno-obrazovni centar (KOC).

Moderatorka razgovora biće Ana Mitić Stošić.

Najnovije vesti