Promocija monografije Znamenite ličnosti gimnazije za završnu svečanost obeležavanja jubileja

Monografija Znamenite ličnosti vranjske gimnazije biće promovisana u ponedeljak 8. novembra (19 sati) u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, kao završna svečanost u okviru obeležavanja 140 godina postojanja ove škole.

Nizom događaja koji su prethodili ovom Gimnazija Bora Stanković je tokom čitave 2021. obeležavala impozantan jubilej.

"Naša dužnost je da sačuvamo sećanje na naše učenike i profesore, da priča o znamenitima traje i nastavi se", kaže u najavi ove promocije direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković.

U redakcijskom odboru za pripremu monografije bili su Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije, Mile Đorđević, predsednik Školskog odbora, Budimir Mihajlović i dr Marina Janjić, članovi Školskog odbora, profesori istorije Nenad Stojiljković i Jasmina Janjić, profesorka srpskog jezika i knjievnosti Nela Dimitrijević, Miroljub Stojčić, nekadašnji gimnazijalac i bivši gradonačelnik Vranja, a u početki i sada pokojni Vukašin Antić, lekar i hroničar Vranja.

Namera redakcijskog odbora, kako je rečeno na početku ovog poduhvata, bila je da se u jednoj knjizi zabeleže svi profesori i učenici vranjske gimnazije koji su u određenom razdoblju dali svoj doprinos razvoju škole i društva.

Zacrtano je da vremenski obuhvat bude od 1881. do 2001. godine.

Najvažniji kriterijum u odabiru ličnosti, koje su mogli predlagati svi zaintereovani građani, bio je "doprinos koji je određena ličnost dala nekoj od društvenih oblasti poput obrazovanja, nauke, privrede, sporta ili kulturnog života".

Među nekadašnjim profesorima i đacima bili su mnogobrojni znameniti ljudi.

Iz Gimnazije u Vranju poteklo je više srpskih akademika.

Najnovije vesti