Promocija knjige o Patrijarhu Pavlu u Vranju

Promocija knjige "Vujanski krst Patrijarha Pavla", autora dr Slobodana M. Radulovića, biće održana u Svepravoslavnom centru "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski" u Vranju, u petak 28. septembra od 19 časova.

O knjizi će govoriti akademik dr Slavko Karavidić, kao recenzent, i sam autor.

Knjiga govori o istinitim događajima iz života patrijarha Pavla, prema sećanjima njegova četiri učenika - arhimadrita, koji su po izboru Srpske pravoslavne crkve besedili o njemu u večeri po njegovom upokojenju u specijalnoj emisji Radio televizije Srbije.

Prvi pripovedač u ovoj knjizi je veliki duhovnik i najbliži saradnih Patrijarha Pavla, arimandrit Jovan Radosavljević koji je neposredno uz Patrijarha Pavla proveo 52 godine.

U okviru knjige prvi put se objavljuje preko dve stotine fotografija iz života Patrijarha Pavla, koje su do sada bile u privatnoj arhivi autora.

„Vujanski krst Patrijarha Pavla“ je zbirka sećanja, zanimljivosti i fotografija autora dr Slobodana M. Radulovića.

Dobila je naziv po izrezbarenom Hristovom raspeću koje je načinio iskušenik Gojko Stojčević, potonji patrijarh srpski Pavle, dok je boravio u manastiru Vujnu, lečeći se od tuberkuloze od 1944. do 1946.

Ulaz na promociju u Vranju je slobodan, a organizuju je Svepravoslavno društvo "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski" i Eparhija vranjska.

O AUTORU

Dr Slobodan M. Radulović, novinar i publicista iz Beograda, rodom iz Sokolića kod Čačka (između ostalih, rodnog mesta znamenitog duhovnika Patrijarha Pavla - igumana Vasilija Domanovića). Za vreme studija bio je jedan od deset najboljih studenata Beogradskog univerziteta. Objavio je veliki broj reportaža, putopisa, izveštaja o crkvenim događajima, kao i drugih tekstova u „Pravoslavlju”, novinama Srpske patrijaršije. Njegovi tekstovi o Patrijarhu Pavlu, posebno „Vujanski krst Patrijarha Pavla” iz 2004. godine, preuzeti iz novina Srpske patrijaršije, objavljeni su i u zvaničnom (specijalnom) izdanju Patrijaršije SPC povodom njegovog upokojenja „Patrijarh Pavle (1914-2009.)”, u knjizi „Bog će pomoći ako ima kome, životopis i pouke Patrijarha Pavla” (izd. s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha G. G. Irineja, VDS Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke 2014. godine), na zvaničnom sajtu manastira Vujna itd. Reportaža iz manastira Vujna „Vujanski krst Patrijarha Pavla”, mnogi susreti sa Arhipastirom srpskog naroda i njegovim učenicima, znamenitim arhimandritima, povod su za ovu knjigu. Radulović živi i radi u Beogradu, kad nije u Sokolićima i manastirima. Doktor je ekonomskih nauka.

Najnovije vesti