Bdenije i duhovna akademija u čast oca Justina (FOTO, VIDEO)

U Svepravoslavnom centru i Hramu Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog u sredu popodne i uveče održani su programi povodom slave pravoslavne Eparhije vranjske, a u čast Oca Justina.

Najpre je održano praznično bdenije, a potom i duhovna akademija u rodnom domu oca Justina.

Episkop vranjski Pahomije rekao je da je dugo čekao da SPC proglasi patrona, odnosno da eparhija ima svoju slavu posvećenu Ocu Justinu.

- Pored toga što je imao tu svetost, otac Justin je bio i nacionalno prosvećen i nas mlađe je učio da onaj ko ne voli svoj narod ne može voleti ni druge narode.

Justin je kao mladić prošao Albansku golgotu i za svoje životno opredeljenje položio je svoj monaški zavet u Skadru, staroj srpskoj prestonici.

To što je on naš savremenik, jedan je od razloga zašto smo baš njega, a ne oca Prohora Pčinjskog koji je živeo pre hiljadu godina uzeli za našeg našu slavu Prepodobnog oca Justina.

Surdulički mučenici biće molitvenici na našem vaskrslom putu - rekao je vladika vranjski.

U rodnoj kući Oca Justina i u eksterijeru, priređena je izložba "Sveti surdulički mučenici", posvećena stradanju sveštenstva i srpskog stanovništva u vreme Prvog svetskog rata u bugarskoj okupacionoj zoni na jugu Srbije.

Sudrulički mučenci su prošle godine, odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, uvršteni u kalendar Svetih.

Govoreći o stradanju sveštenstva u Prvom svetskom ratu, sveštenik protojerej Nebojša Stojadinović rekao je da je "ukupan broj srpskih sveštenoslužitelja ubijenih od bugarskog okupatora 186, a na području Eparhije vranjske 65".

- Ako tu brojku uporedimo sa ukupnim brojem sveštenoslužitelja koje ima Eparhija vranjska, a to je nešto manje od 50, doći ćemo do zaključka da je u Velikom ratu nestala cela jedna eparhija.

U našim istraživanjima došli smo do brojke od 40 sveštenoslužitelja, istraživanje se nastavlja i ostalo je da pogledamo još nekoliko arhiva i očekujemo da dođemo do broja 65 - rekao je Stojadinović.

Justin Popović (svetovno ime Blagoje Popović, (1894 – 1979) je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom „svejeres“. Svoje stavove o tome izneo je u knjizi „Pravoslavna crkva i ekumenizam“.
Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima. Otac Justin je se upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen — na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

U četvrtak 14. juna u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju od 9 časova biće održana sveta arhijerejska liturgija u nastavku obeležavanja eparhijske slave.

U 10.45 je blagosiljanje slavskog kolača, a u 11 časova dodela diploma nagrađenim učenicima eparhijskog takmičenja iz veronauke.

Najnovije vesti