Promocija izdanja Narodna muzika iz Vranja u utorak u Beogradu

Izdanje Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pod nazivom Narodna muzika iz Vranja, biće promovisano u Etnografskom muzeju u Beogradu u utorak 14. maja.

Reč je o izdanju iz edicije Zvučna riznica Muzikološkog instituta SANU, tačnije drugom izdanju monografije i kompakt diska.

Monografiju prati kompakt disk s odabranim fonoarhivskim snimcima, nastalim prilikom terenskih istraživanja dr Radmile Petrović sedamdesetih godina prošlog veka.

Dragocena građa snimljena u Vranju i okolini kroz ovo izdanje postaje široko dostupna i dobija novo tumačenje ispitivanjem konteksta i melopoetskog sadržaja.

Na kompakt disku posebno mesto ima vranjska gradska pesma, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Reč je o tradicionalnim gradskim pesmama koje su nastale i koje se pevaju u Vranju, u a cappella i u vokalno-instrumentalnim aranžmanima.

Imaju očuvan kontinuitet života u gradu Vranju od druge polovine 19. veka do danas, a posebno mesto među njima imaju one čiji se sadržaj odnosi na konkretna mesta, ličnosti i događaje u samom gradu.

Promocija u Etnografskom muzeju počeće u utorak od 18 časova.

Učestvovaće koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije Danijela Filipović, predstavnica izdavača dr Katarina Tomašević iz Muzikološkog instituta SANU, recenzent dr Danka Lajić Mihajlović, predstavnik Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu Žuto cveće prof. dr Dragan Mikić, interpretator vranjske gradske pesme Branimir Stošić, kao i autorka i urednica dr Marija Dumnić Vilotijević iz Muzikološkog instituta SANU.

Kako je najavljeno, posebna pažnja biće posvećena vranjskoj gradskoj pesmi, elementu nasleđa Srbije koji je nastao u Vranju i kontinuirano se izvodi od druge polovine 19. veka do danas.

Vranjska gradska pesma je 2012. godine upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Najnovije vesti