Promocija dve publikacije o stvaralaštvu Sunčice Denić na Sajmu knjiga

Zbornik radova Svetovi u stvaralaštvu Sunčice Denić biće promovisan na Beogradskom sajmu knjiga u ponedeljak 23. oktobra.

Kako je najavljeno, o zborniku će govoriti književni kritičari i književnici Mihajlo Pantić, Aleksandar Laković, Ana Mumović i Novica Sovrlić.

Zbornik radova Svetovi u stvaralaštvu Sunčice Denić sadrži radove koji su predstavljeni 6. aprila ove godine, na Okruglom stolu o njenom prosvetnom, naučnom i književnom radu, a povodom tri decenije rada Pedagoškog fakulteta u Vranju.

U drugom delu zbornika su prilozi nastajali u periodu 1995 - 2021, povodom objavljivanja njenih knjiga ili nekim drugim povodima, dok treći deo zbornika čini beseda Sunčice Denić sa okruglog stola, kao i biobibliografska beleška.

Među autorima radova iz prvog dela Zbornika su Danica Andrejević, Mihajlo Pantić, Vladeta Jerotić, Vasa Pavković, Nikolaj Timčenko Aleksandar Laković, Sreto Tanasić, Dragiša Bojović, Živojin Rakočević, Ana Mumović i drugi, među kojima je veći broj profesora vranjskog Pedagoškog fakulteta.

Suizdavači ovog zbornika su Pedagoški fakultet u Vranju i Institut za srpsku kulturu iz Leposavića.

Sa institutom iz Leposavića Sunčica Denić sarađivala je od njegovog osnivanja, a kao istraživač na institutu bila je na projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na Pedagoškom fakultetu Denićeva je godinama bila predavač i jedno vreme dekan ove visokoškolske ustanove.

Druga knjiga koja će u biti predstavljena na sajmu u Beogradu je Tumačenje pesme Rez Sunčice Denić, autora Zorana Pavlovića.

Promocija je zakazana za 28. oktobar.

Pavlović je univerzitetski profesor - teoretičar, književni kritičar i istoričar književnosti.

Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima tumačenje proze i poezije više autora.

Pavlović često svojim ispitivanjima ulazi u krajnje dubine neispitanoga i ispitivog, posebno u okviru srpske književnosti Kosova i Metohije.

Najnovije vesti