Projektima Zuje Veličkovića 7,6 miliona od Ministarstva, za sad

Sa 7,6 miliona dinara ili oko 64.500 evra vrednovani su projekti sa kojima su medijske kuće u većinskom vlasništvu Zorana Zuje Veličkovića, Radio televizija Vranje i Radio televizija Bujanovac, aplicirale na konkursima Ministarstva kulture i infirmisanja.

Veličković, nakon objavljivanja rezultata konkursa u sredu, tradicionalno ruši rekorde i gotovo da mu nema ravna u Srbiji.

Za projekte koje bi da realizuje u svojim televizijskim programima (o radiju nešto kasnije) odobreno je 1,8 miliona.

Recimo, tu je projekat Radio televizije Bujanovac "Razglednica moga kraja", za koji je verovatno bio potreban nadljudski napor da se smisli naziv, a kamoli osmisli projekat.

Čak 900.000 (traženo 2,85 miliona) je dato za "promovisanje prirodnog bogatstva i istorijskog nasleđa" bujanovačkih sela u sklopu te "Razglednice".

Potom još 900.000 projektu RT Vranje - "Prilagodi se", o razvoju ženskog inovacionog preduzetništva.

Veličković je kako bi navodno podsticao žensko preduzetništvo kroz svoje programe tražio ni manje ni više nego 3 miliona dinara ili više od 25.000 evra.

Na konkursu za radio stanice Veličković je sa Radio Bujanovcem "uboo milionče" za projekat "Eko budućnost" (o klimatskim promenama), verovatno presudan za javni interes bujanovačke opštine.

Tek sto hiljada manje (900.000) odobreno mu je za realizaciju projekta maštovitog naziva "Mašta i emocija" (ne zna se o čemu je sve reč u projektu - nacionalni i kulturni identitet, dijalekt, zdrav način života, sport, pa čak i, kako se navodi, "život mladih") na Radio Vranju.

Veličković se sa projektima naravno pojavio i na "Konkursu za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima i unapređenja profesionalnih i etičkih standarda".

"Naše zrele godine", prelep je naziv projekta za organizaciju dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom "Mediji govore" i ni manje ni više nego 323 medijska sadržaja do kraja godine. To kod Veličkovića košta 500.000 dinara.

Potom, na Konkursu proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom Veličkovićevoj RT Bujanovac je odobreno 400.000 dinara za "Nismo različiti".

OK, Info Puls, SKAY media

Na konkursu za radio stanice pola miliona dinara odobreno je vranjskom OK radiju za realizaciju projekta "Informisanjem ka jačanju potrošačkih prava na jugu Srbije", a SKAY media timu Miloša Stošića iz Ranutovca 580.000 za projekat "Šumski plod - dobar rod". I TV Info puls iz Vranja dobila je 500.000 dinara za projekat "Očuvanje tradicije vranjskog kraja kroz promociju starih zanata".

Bez problema su Veličkoviću prošli projekti koji će se navodno realizovati na albanskom jeziku.

Imaju predivne nazive - "Mi i vi na ti" (obrazovno dokumentarni program za mlade) RT Bujanovac sa 650.000 i "Moj prvi susret sa..." iste medijske kuće za koji je odobreno 750.000 dinara na konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja na jezicima manjina.

Na istom konkursu Veličkovićevi projekti poslati iz RT Vranje kojima je konkurisao u oblasti "romskog jezika" vrednovani su sa čak 1,6 miliona dinara - po 600.000 dva projekta srceparajućih naziva "Zaboravljeni" i "Lek za dušu", dok će za "Znamenite Rome" inkasirati 400.000 dinara.

135.000 EVRA U RUKAMA

Pored ovih 7,6 miliona Veličkovićevim projektima je dotirano najviše i na nedavnom konkursu grada Vranja za sufinansiranje medijskih sadržaja. Za projekte za dve televizije, radio i portal inkasirao je ukupno 8,3 miliona dinara. To u zbiru do sada u ovoj godini iznosi 15,9 miliona ili oko 135.000 evra.

Šta Veličkovića iznova i iznova kvalifikuje za ovolike novce, tj. šta nam objašnjavaju članovi komisija u obrazloženjima?

Pa, to su uglavnom floskule tipa "planirane aktivnosti su usklađene sa potrebama ciljnih grupa" ili "plan projekta je precizno razrađen", a ističu se i navodne "stručne i profesionalne reference".

I to nije sve...

Očekuje se da narednih dana Ministarstvo kulture i informisanja objavi rezultate za još neke konkurse koji su bili raspisani u prethodnom periodu.

Veličkovićeva projektna "čeda" su lane vrednovana sa oko 90.000 evra, pa ostaje da se vidi da li će posle ovih 65.000 uspeti da dostigne tu sumu na preostalim konkursima.

U svakom slučaju, imaće štošta da se gleda u programima Veličkovićevih medija.

Ako neko gleda.

D. Dimić

VRANJSKA PLUS KASKA

Krajnje je indikativno da TV Vranjska plus nije dobila ni dinara na konkursu Ministarstva za televizije, a konkurisala je projektom "Kuća nasred druma - Koridor 10". Na Konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja na jezicima manjina (za projekte na bugarskom jeziku) odobreno im je 550.000 dinara za projekat "Tradicijom do nezaborava". Za realizaciju projekta "Šampioni života?" u okviru Konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za osobe sa invaliditetom dobiće još 400.000 dinara. Na ovom konkursu 400.000 je odobreno i SKAY media timu Miloša Stošića iz Ranutovca za projekat "Dečja mašta može svašta", koji bi trebalo da bude realizovan na bugarskom jeziku.

KO JE BIO U KOMISIJAMA

U komisiji za vrednovanje medijskih projekata za televizije ispred udruženja su bili Gordana Suša, Olivera Kovačević i Petar Denda, dok su kao nezavisni medijski stručnjaci odabrani već čuveni Miodrag Mića Miljković, kao i Srđan Conić.

Projekte za radio vrednovali su Filip Mladenović, Edib Honić i Ana Jovanović ispred udruženja, a Branislav Sančanin i Slađana Aleksić (generalije neodoljivu podsećaju na bivšu urednicu Radio televizije Vranje, a sadašnju Vranjske Plus) kao nezavisni medijski eksperti.

U komisiji za vrednovanje medijskih projekata za manjine bili su Aleksandra Šanjević, Stevica Bjelkić i Ivica Šmit, kao predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, te neovisni stručnjaci za medije Marina Dimitrić i Olga Drecun.

Na konkursu profesionalnih i etičkih standarda projekte su vrednovali Violeta Kecman, Zlata Kureš i Miroslav Živković ispred udruženja, te medijski eksperti Jelena Vuković i Danijela Jankov.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Milenkovićeva uskršnja čestitka »

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković čestitao je sugrađanima najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, saopšteno je i...

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...