Projekat Otvorena vrata pravosuđa i u Surdulici i Vranjskoj Banji

Udruženje Centar za javno zagovaranje (CEDEM) u Vranju sprovešće u utorak i sredu u Surdulici i Vranjskoj Banji dve ulične promocije informativnih brošura štampanih u sklopu projekta "Otvorena vrata pravosuđa", koje bi građanima trebalo da budu pomoć i da pruže odgovore na svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju u kontaktu sa pravosuđem.

Akcije će biti sprovedena u šetališnim zonama, na otvorenom prostoru i uz propisane mere zaštite tako da neće predstavljati bezbednosni rizik.

Treća akcija u jednoj od opština Pčinjskog okruga (o čemu će CEDEM informisati građane na vreme) biće održana 25. oktobra, na Evropski dan pravde.

Pomenute brošure, koje će građanima biti podeljene besplatno, štampane su s ciljem približavanja pravde građanima, informisanja o njihovim pravima i promovisanja rada pravosuđa.

Ulična akcija u Surdulici biće sprovedena u utorak 29, a u Vranjskoj Banji u sredu 30. septembra.

Obe će početi u 12 časova u šetališnim zonama pomenuta dva mesta.

Podsećanja radi, u Vranju su dosad u dva navrata organizovana tzv. "Tematska otvorena vrata" u sklopu ovog projekta.

Prva u oktobru 2019. godine sa temom "Zašto suđenja dugo traju", a druga u januaru ove godine sa temom "Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku", uz učešće sudija iz Vranja, Niša i drugih pravnih eksperata.

U sklopu debata građani su imali aktivno učešće i mogli da postavljaju pitanja.

OTVORENA VRATA PRAVOSUĐA

Opšti cilj projekta "Otvorena vrata pravosuđa", koji je podržan od strane USAID-a, je jačanje poverenja građana u rad pravosudnih institucija u Republici Srbiji kroz poboljšanje komunikacije između građana i pravosuđa. Projekat realizuje koalicija koju čini dvanaest organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa: Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centar za evropske politike (CEP), Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS mreža), Društvo sudija Srbije, Transparetnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Partneri za demokratske promene (Partneri Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), Narodni parlament Leskovac i Forum sudija Srbije. Partner u Vranju je Centar za javno zagovaranje demokratije (CEDEM).

Najnovije vesti