Profesor iz Vranja u žiriju za dodelu Nagrade Nikola Milošević

Naš sugrađanin, prof. dr Zoran Dimić, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, našao se u žiriju za dodelu ugledne nagrade "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

Žiri u kome su bili i prof. dr Zoran Paunović (predsednik), te prof. dr Bogdan Lubardić ove godine je nagradu "Nikola Milošević" dodelio knjizi Gorane Raičević - Agon i melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Saopštavajući odluku žiri je naglasio da je u pitanju "monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca".

"Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst Crnjaskovog stvalaštva polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu", navodi se u obrazloženju.

Gorana Raičević je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde, na Odseku za srpsku književnost, predaje Književnost srpske moderne, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije.

Obimna monografska studija "Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog" predstavlja krunu njenog rada i rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta - vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao i to na temelju arhivskih izvora, prepiske, kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe.

Osim knige Gorane Raičević žiri je u najuži izbor za ovogodišnju nagradu uvrstio je i naslove Enciklopedizam i teorija romana Predraga Petrovića, u izdanju Čigoja štampe i Empedokle - o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini Sandre Šćepanović, u izdanju Akademske knjige.

Žiri u ovom sastavu dodeljivaće nagradu i naredne dve godine.

Odluka o dobitniku nagrade "Nikola Milošević" doneta je na javnom zasedanju žirija u studiju Radio Beograda 2, koje je ovaj program prenosio uživo.

Gorana Raičević je dvadeseti laureat nagrade "Nikola Milošević".

Priznanje će joj biti uručeno u sredu 9. februara u Klubu Radio-televizije Srbije, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 64 godine postojanja.

Nagrada i Milošević

Nagrada Nikola Milošević dodeljuje se za dostignuća u oblasti teorije književnosti i umetnosti. Nagrada postoji od 2002. godine, a 2007. je dobila ime po Nikoli Miloševiću (1929 - 2007), srpskom filozofu, teoretičaru književnosti, piscu i političaru, akademiku SANU, te nekadašnjem lider Srpske liberalne stranke. Nikola Milošević rođen je u Sarajevu 1929. godine, gimnaziju je završio u Beogradu, gde je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Bio je redovni profesor Teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu od 1969. godine do penzionisanja. Za redovnog člana SANU izabran je 1994. godine. Posebno se angažovao 1968. na studentskim demonstracijama. Zapamćen je po svojim svakodnevnim, ironičnim i duhovitim komentarima uvodnih članaka lista „Politika“. Bio je jedan od intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke, lider Srpske liberalne stranke, oštri kritičar režima Slobodana Miloševića, a od 2003. godine bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije. Bavio se filozofijom, književnim radom, publicistikom i književnom kritikom, napisao je veliki broj predgovora, recenzija i književnih kritika. Učestvovao je u mnogim književnim i političkim javnim tribinama. Napisao je više od dvadeset knjiga filozofske i književno-teorijske tematike, nekoliko knjiga iz oblasti politike i tri romana. Preminuo je u Beogradu 24. januara 2007. godine posle duge i teške bolesti u 78. godini života.

Najnovije vesti