Pročitajte odluku i obrazloženje žirija Borinih pozorišnih dana

Na 41. festivalu Borini pozorišni dani, održanom od 23. do 27. oktobra, žiri u sastavu glumica Milena Pavlović (predsednica žirija), Vladimir Lazić, reditelj, i Zoran Maksimović, teatrolog, u zvaničnoj selekciji odgledao je pet predstava i doneo jednoglasnu odluku o nagradama.

Najpre, da se Nagrada Borisav Stanković za najbolju žensku ulogu dodeli Marti Bereš za ulogu Ane Karenjine u istoimenoj predstavi u izvođenju Novsadskog pozorišta "Ujvideku Sinhaz".

"Tragajući za korenima sopstvene strasti i raspeta između želja, očekivanja i surove stvarnosti Ana Karenjina, u besprekornom tumačenju Marte Bereš, uroniće u najintimnije sfere sopstvene sudbine.

Kroz preispitivanje svoga tragičnog života, u širokom dijapazonu umetničkih sredstava, Ana Karenjina željno čezne za ljubavlju koja je suština svakog bića", naveo je žiri.

Ćlanovi žirija odlučili su i da se Nagrada Borisav Stanković za najbolju mušku ulogu dodeli Arpadu Mesarošu za ulogu Alekseja Vronskog u predstavi Ana Karanjena u izvođenju Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz.

"Suvereno vladajući scenskim izražajnim sredstvima Arpad Mesaroš je, u sudaru muškog i ženskog principa, snagom svog glumačkog izraza prepunog ekspresije, doneo ulogu Andreja Vronskog u svoj složenosti karaktera savremenog Don Žuana", obrazloženo je.

Žiri je takođe odlučio da se Nagrada Borisav Stanković za dramatizaciju romana Enesa Halilovića Ako dugo gledaš u ponor dodeli ansamblu predstave i reditelju Zlatku Pakoviću.

"Bolno svedočanstvo o jednom vremenu i prostoru, kroz sudbinu malih ljudi u neravnopravnoj borbi sa narastajućim zlom, dramaturškim sredstvima transponovano je u vanredan pozorišni doživljaj.

Kolektivna misao i kolektivni duh igre glumaca predstave Ako dugo gledaš u ponor promišljeno je doprineo ekspresiji jedne snažne i potresne surove slike života, kao simbola nepravde prema običnom čoveku", saopštio je žiri.

Takođe je doneta odluka da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi Ana Karenjina, Novosadskog pozorišta Ujvideki Šinhaz.

"Sveobuhvatni i višeslojni napori i nagon da se ostvare i umni i fizički zadaci koje ovakav tekst iziskuje, glumački ansambl predstave „Ana Karenjina“ u svojoj umetničkoj rekonstrukciji stradanja jedne od najuzvišenijih heroina svetske klasične literature, svedoči nam odraz kolektivnog duha igre u osvajanju scenskog prostora, darujući publici, bez rezerve, mogućnost da uživo prisustvuje ovaploćenju umetničkog scenskog izraza sa snažnom porukom", navedeno je.

Nagrada Radoslav Radivojević" za najbolju predstavu po oceni publike dodeljuje se predstavi Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, kaže se na kraju obrazloženja.

Najnovije vesti