Privodi se kraju sanacija Prohorove isposnice

Od početka leta traje uređenje i sanacija isposnice Prohora Pčinjskog i prostora u neposrednoj blizini ovog svetilišta, nedaleko od Manastira Prohor Pčinjski, a prema očekivanjima nadležnih iz Eparhije vranjske završetak radova očekuje se u narednim mesecima.

Episkop vranjski Pahomije nedavno je najavio da će do kraja godine biti završeno uređenje isposnice, svetilišta u kojem je vreme u molitvi i postu za života provodio svetitelj Prohor, ali i obnova manastirskog Kraljevog konaka.

Plan je uređenje unutrašnjosti i prilaza isposnici.

Novina je da se gradi vidikovac koji bi trebalo da putnicima namernicima pruži priliku da na pravi način dožive veličanstvenu lepotu predela na obroncima Kozjaka.

U radovima pretežno učestvuju vernici.

Malena isposnica mesto je Prohorovog podvižništva i upokojenja.

Do nje se stiže uskom planinskom stazom, a u isposnicu se može ući samo puzeći.

Okružena je stenama i kamenjem, a u blizini protiče potok.

Predeo je sa južne strane pokriven bukovom šumom, dok su sa severne stene i rastnje.

Svetinju i danas, puzeći sa upaljenom svećom voštanicom, zbog molitve obilaze vernici.

MANASTIR

Manastir Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, 30 kilometara južno od Vranja. Prema predanju podigao ga je vizantijski car Roman Diogen u 11. veku, u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom "Mirotočivom" koji mu je prorekao da će postati car. Manastir je vekovima kulturno-prosvetni centar ovog kraja. U njemu su tokom istorije radili bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, učio se ikonopisački zanat. Manastir kao celina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Od najstarije svetinje do danas je očuvana kapela gde počivaju mošti Sv. Prohora. U pitanju je mala, poklonička niska pravougaona prostorija. U sferno oblikovanoj istočnoj strani smeštene su mošti svetitelja, gde je, u desnom gornjem uglu mali otvor iz koga već ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

(Wikipedia)

Najnovije vesti