Pripadnici NSP-a kod načelnika Uprave policije: Živković i vrh PU Vranje na tapetu

Marjan Petrović, predsednik Nezavisnog sindikata policije (NSP) za područje Policijske uprave Vranje i komandir Policijske stanice u Preševu, prisustvovao je kao član Izvršnog odbora ovog sindikata sastanku kod načelnika Uprave policije pukovnika Dejana Bojovića, na kome su iznete određene primedbe na postupanje vrha vranjske policije i načelnika PU Vranje Igora Živkovića.

Delegaciju policijskih sindikalaca iz NSP-a predvodio je predsedavajući Predsedništva NSP Veselin Nikolić, a uz Petrovića treći član je bio Jugoslav Roglić, takođe član IO ovog sindikata.

Marjan Petrović je na ovom sastanku ukazao na problem neosnovanih disciplinskih postupaka koji se vode u Policijskoj upravi (PU) Vranje, te da postoji veći broj privremeno udaljenih policijskih službenika, i to "isključivo na osnovu više podnetih neosnovanih krivičnih prijava od pripadnika Sektora unutrašnje kontrole (SUK) u Vranju".

Petrović je kazao da je epilog većine tih slučajeva - odbačaj prijava od nadležnih tužilaštava, što je u poslednjih nekoliko godina "rezultiralo milionskim sumama na štetu budžeta Republike Srbije".

Ukazano je tokom sastanka i na neosnovane naredbe i kršenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o policiji, "kojim načelnik PU nalaže udaljenje iz službe, i pored ukazivanja rukovodilaca organizacionih jedinica da nema osnova za privremeno udaljenje, kao i preraspoređivanje policajaca na određena mesta i zapošljavanja i unapređenja u službi osoba sumnjive biografije".

Govorilo se i o "pritisku koji načelnik PU Vranje vrši prema disciplinskim starešinama", pa se "i pored činjenice da ne postoje dokazi u postupcima zaposleni oglašavaju odgovornim", a "u drugostepenim postupcima i pred Upravnim sudom oslobađaju, što za posledice ima veliku štetu po budžet Republike Srbije".

Problemi samo u Vranju i Prokuplju

Na sastanku je rečeno da od 27 policijskih uprava u Srbiji u samo dve PU postoje veliki problemi.

"U Prokuplju je rešen, tako da ostaje samo Vranje, procenite sami šta je u pitanju", navode iz NSP KC Vranje.

"Posebno je ukazano na rad određenih pripadnika SUK-a koji pritiskom na građane i svedoke, naročito na području Preševa, kao i prikrivanjem podzakonskih akata, tužilaštvo dovode u zabludu, što za posledicu ima velike troškove i činjenicu da sve veći broj policajaca imaju bojazan da preuzimaju svoja zakonska ovlašćenja, a samim tim može imati kao posledicu smanjenu bezbednost građana.

Takođe, ukazano je na problem ocenjivanja, velike nepopunjenosti, nedostatka tehničke opreme, angažovanja i da na kraju meseca starešine različito tumače radne sate i ne dostavljaju redne liste.

Na kraju je ukazano na neosnovane represivne mere prema rukovodstvu NSP KC Vranje zbog iznošenja istine, koje su rezultirale neosnovanim disciplinskim postupcima i na značajnoj meri narušavanja međuljudskih odnosa", navodi se u saopštenju NSP-a.

Iz NSP-a navode da je pukovnik Bojović "iskazao puno razumevanje i naglasio da će se maksimalno založiti za rešavanja svih prezentovanih problema", objavljeno je iz NSP-a.

"Od strane novopostavljenog načelnika Uprave policije dobili smo uveravanja da će se ovim problemima biti upoznate više instance, pa i sam ministar unutrašnjih poslova", navode iz NSP-a.

U Prokuplju već vidljive promene

Član IO NSP-a Jugoslav Roglić je na sastanku predočio probleme koji postoje u Policijskoj upravi Prokuplje u vezi sa "nedostatkom policijskih službenika, neosnovanim podnošenjem prijava i vođenjem disciplinskih postupaka i nesklapanja sporazuma o naknadi štete sa policijskim službenicima, zbog čega dolazi do pokretanja tužbi i samim tim velikih troškova na teret MUP-a". On je izneo i poteškoće "u vezi sa situacijom u Kopnenoj zoni bezbednosti, a posebno u vezi sa postupanjem policijskih službenika prilikom uočavanja bespravne seče šume od lica albanske nacionalnosti".

Ove primedbe na račun postupanja u Prokuplju već imaju svoj epilog, pozitivan po zahteve sindikalaca.

"Od strane Načelnika PU Prokuplje Nenad Kaličanina obustavljen je disciplinski postupak prema Jugoslavu Rogliću i petoro kolega. Sindikalni posao koji je odrađen sastankom u Kuršumliji i sastankom sa načelnikom Uprave policije Dejanom Bojovićem urodio je plodom", saopšteno je iz NSP KC Prokuplje.

Komentari

Načelnik PU Vranje je nezamenljiv. Niko nezna po kom osnovu, kao da je narodni heroj, već sedam godina na čelu PU Vranje.

MUP treba da radi skraćeno do 00.h. jer samo prave troškove obilazeći kafiće , u kojima je prejaka muzika...do jutarnjih sati...

Najnovije vesti