Prijem za učesnike Likovne kolonije: Umetnici tri države ostavljaju Vranju 14 slika

Za učesnike Internacionalne likovne kolonije Vranje 2021. u četvrtak je u Gradskoj upravi priređen tradicionalni prijem.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović izrazila je zadovoljstvo što su umetnici iz Makedonije, Bugarske i Srbije gosti Vranja, grada koji, kako je kazala, "ima bogatu istoriju i u kojem će naći inspiraciju za svoja dela".

Ona je podsetila na istorijat i značaj vranjske kolonije koja ima tradiciju dužu od četiri decenije, ne računajući pauze koje su bile neminovne u određenim okolnostima.

"Likovna kolonija je jedna od značajnijih manifestacija koju organizuje Narodni univerzitet u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Zahvaljujući brojnim umetnicima koji su učestvovali u svim prethodnim kolonijama grad Vranje i Narodni univerzitet imaju bogatu zbirku umetničkih dela.

Verujem da ćete i vi kao naši gosti tokom sedam dana uspeti da pronađete inspiraciju i da ćete nam ostaviti vredna umetnička dela’’, naglasila je Jović.

Ona je dodala kako očekuje da će umetnicima boravak u Vranju biti ugodan i da će Vranjanci i ovog puta pokazati da su tradicionalno dobri domaćini, a Vranje potvrditi da je grad s dušom.

Direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević podsetila je na početke likovne kolonije 1974. godine kada je nosila naziv Prohor Pčinjski, kao i da je posle prekida nastavila da se organizuje pod nazivom Vranje.

"Ovo je dvadeseta Internacinalna kolonija pod nazivom Vranje i zato je meni velika čast što mogu da vas pozdravim na ovaj jubilej.

Zahvaljujući velikoj podršci lokalne samouprave i razumevanju koje imamo uspevamo da svake godine okupimo sedam umetnika i da kroz njihovu međusobnu interakciju, razmenu energije i iskustava napravimo ne samo opšte dobro u njihovom stvaralačkom radu, nego da i mi kao grad dobijemo ono što je za nas jako bitno, a to su vrlo značajna i vredna umetnička dela koja ostaju gradu.

Ove godine ćemo dobiti četrnaest umetničkih dela koja ćemo izložiti na tradicionalnoj izložbi 7. septembra, na dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu’’, istakla je Dimitrijević.

Učesnici kolonije su se potom predstavili i izneli svoje prve impresije, zahvalivši predstavnicima grada na toplom prijemu.

Najnovije vesti