Pribojčićeva kuća - budući Centar za negovanje Vranjske gradske pesme

Krajem 2020. godine i tokom 2021. nadležne službe Grada Vranja započele su i realizovale deo radova na sanaciji Pribojčićeve kuće u Vranju, koja je od pre nekoliko godina pod ingerencijom vranjskog Narodnog muzeja.

Obavljeni su radovi u enterijeru objekta (krečenje, kao i farbanje drvenih konstrukcija i stolarije), a u dvorištu molerski i farbarski radovi.

Uređena je fasada, kao i ogradni zid, a u samoj zgradi planira se i potrebno je dodatno uređenje prostora.

Grad Vranje je tada za hitno uređenje ove kuće pod zaštitom države izdvojio sopstvena sredstva, imajući u vidu da je zbog rekonstrukcije stalne postavke u Narodnom muzeju deo službi ove ustanove kulture morao da pređe na rad u Pribojčićevu kuću, gde su adaptirane administrativne prostorije.

Pribojčićeva kuća je objekat pod zaštitom države, a u njoj bi, kako je ranije planirano, trebalo da u nekoj bliskoj budućnosti bude smešten Centar za očuvanje vranjske gradske pesme.

Od 2018. godine planira se ozbiljnije sanacija Pribojčićeve kuće i stvaranje mogućnosti za spajanje njenih sadržaja sa Muzej kućom Bore Stankovića (dvorišta su im spojena, deli ih samo ogradni zid i kapidžik), kako bi se stvorio "širi kompleks reprezentativnih odlika".

Ideja je još i da se mnogobrojnim posetiocima Borine muzej kuće pruži mogućnost da duh starog Vranja dožive na pravi način.

Sa ovom idejom su tokom 2018. godine upoznati odbornici Skupštine grada Vranja, prilikom prezentacije Programa rada i finansijskog plana Narodnog muzeja u Vranju za 2019. godinu.

Da ideja o osnivanju neke vrste Muzeja gradske vranjske pesme nije samo mrtvo slovo na papiru potvrdili su tada iz uprave muzeja, obelodanjivanjem namere lokalne samouprave da od Pribojčićeve kuće napravi centar u kome će se negovati najveći brend Vranja - Vranjska gradska pesma - uvrštena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Ukratko, ideja je da taj svojevrsni "centar" u Pribojčićevoj kući bude mesto baštinjenja, čuvanja i negovanja vranjske gradske pesme, kao stecište održavanja naučnih skupova, radionica, seminara, koncerata i ustanovljenja neke vrste stalne postavke muzičkih instrumenata, materijala i dokumentacije vezane za najvažniji brend Vranja.

Grad Vranje je tada finansirao projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju ovog objekta i kod Ministarstva kulture, u okviru konkursa Gradovi u fokusu, konkurisao i dobio određeni novac za te namene.

Kao i u slučaju Muzej kuće Bore Stankovića planirana je kompletna rekonstrukcija - kako unutrašnjosti kuće, tako i krova i dvorišta.

Procenjeno je da će devet miliona dinara biti dovoljno da se dobije reprezentativan kompleks i arhitektonska celina koju bi Pribojčićeva kuća činila sa Borinom kućom, jer su one osim istorijske veze i fizički povezane, objašnjeno je.

Osim što bio to bio Centar za očuvanje vranjske gradske pesme, bio bi i mesto gde će se i dalje okupljati umetnici i održavati pesničke večeri, druženja, organizovati izložbe, osim koncerata koji se podrazumevaju.

U Pribojčićevoj kući trenutno se nalazi uprava Narodnog muzeja, mali administrativni centar.

U međuvremenu su investiranjem lokalne samouprave izvedeni još i elektrifikacioni i vodoinstalaterski radovi, tako da sada Pribojčićeva kuća funkcioniše sa izvesnom uspešnom revitalizacijom same zgrade.

Zajedno sa Borinom kućom Pribojčićeva ima veliki kulturno-turistički potencijal.

Podsećanje radi, Narodni Muzej u Vranju dobio je na upravljanje Pribojčićevu kuću od grada Vranja, posle iseljenja Književne zajednice Borisav Stanković iz tog prostora.

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije odobrilo je prethodnih godina Gradu Vranju dodatnu finansijsku podršku za sanaciju Pribojčićeve kuće i realizaciju dela aktivnosti u okviru UNESCO Mreže kreativih gradova.

Pribojčićeva kuća

Pribojčićeva kuća je kuća Dobrivoja Pribojčića, viđenog vranjskog trgovca. Kuću je sagradio njegov otac Manasije kafedžija. Kuća je malo starija od Borine kuće, građena je u orijentalno-balkanskom stilu po ugledu na druge varošle kuće i sedište je uprave Narodnog muzeja u Vranju”. Kuća je sa prostranim dvorištem, bunarom i postojanim drvetom, odnosno dudom. Nalazi se u Ulici Justina Popovića, a dvorište kuće je kapidžikom povezano sa dvorištem Borine kuće.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti