Pretnje novinarima Radio Goraždevca na Kosovu

Vranje - Nakon što je 4. avgusta na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske podstanice u Goraždevcu, zbog navodnme zloupotrebe službenog položaja zbog skupljanja potpisa za smenu kolege albanske nacionlanosti, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne pretnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću, objavljeno je na sajtu Safe journalists.

Pretnje su prijavljene policiji, a odlukom javnog tužioca u Peći Momiru Bulatoviću je određeno zadržavanje od 48 sati.

Kako je navedeno na sajtu Gorazdevac.com, Bulatović je novinaru Petroviću u verbalnoj pretnji rekao: "Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst“ i dao mu rok da to uradi.

Potom je Bulatović obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako "imaju problem".

Potom, dok je novinar Radio Gorždevca Damjan Portić čekao da da iskaz policiji u svojstvu svedoka, majka Bulatovića, koja je civilni službenik Policijske stanice u Goraždevcu, nastavila je verbalno da ga vređa.

Udruženje novinara Kosova osudilo je pretnje koje direktno utiču na bezbednost novinara i pozvalo je organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritetan.

Mreža SafeJournalist, koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružuje se u osudama svom partneru Udruženju novinara Kosova i poziva nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac i na tom primeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im bezbedan rad bez pritiska i ucena.

"SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navodi se u saopštenju iza koga su stali Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Najnovije vesti