PREMIJERE Žorž Danden: Ljudska priroda smešna do tragike FOTO/VIDEO

U Pozorištu Bora Stanković u Vranju premijerno je izveden komad domaćeg ansambla "Žorž Danden", kojeg je po tekstu Molijer režirao Nemanja Savković.

Pred salom maksimalno ispunjenom u uslovima pandemije glumci su publici doneli "klasik" koji bavi temom modernih skorojevića, čineći ovaj komad briljantnom kritikom pomodarstva, licemerja i bolesne težnje ka "visokim krugovima".

Tema ovog dramskog dela, u kojem se čovek niskog staleža orodi sa plemstvom i za to skupo plati, aktuelna je i danas, što su jasno pokazale i reakcije publike koja je u mnogim situacijama prepoznala isečke i slike današnjice.

Ono što je reditelj Savković u najavi ove predstave kazao se i obistinilo - uprkos virtuoznom komedijskom zapletu pokazalo se da Danden nije samo smešan, te da bačen u brak kao u bezizlazan ponor u kojem se samo uzaludno batrga, poprima i tragičke obrise.

Ukratko, reč je o sledećem.

Žorž Danden, seoski bogataš, pokušavajući da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, ženi se plemkinjom.

Ona ga, međutim, prezire i vara.

On tri puta pokušava da je uhvati na delu, ali ona uvek izigrava muža i svaljuje krivicu na njega.

Žorž Danden, bogati seljak pokušao je iz sujete i gluposti da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, oženivši se otmenom Anželikom, ćerkom prezaduženih seoskih plemića de Sotanvil.

On, već na početku komada, saopštava svoju naivnost i pohlepu, tako da nam ostaje samo, da do kraja ispratimo njegov nemilosrdni pad u blato i kal.

Molijer, istančani poznavalac svih nijansi ljudske prirode i čovekovih mana, kroz okrepljujući smeh koji nose njegove komedije, potvrđuje svoju aktuelnost i danas, u vremenu u kome čovek u stalnoj trci za novcem zaboravlja na prave ljudske vrednosti i ono što suštinski život čini lepim, terajući gledaoca da se zapita nad sobom i svetom oko sebe.

Glumačka ekipa je u zanatskom smislu potpuno odgovorila izazovima ovog komada, pa su Đorđe Velimirović (Žorž Danden), Jelena Filipović (Anželika), Nenad Nedeljković (Gospodin od Sotanvila), Milena Stošić (Gospođa od Sotanvila), Dušan Tomić (Klitandar), Tamara Stošić (Klodina), Bojan Jovanović (Liben) i Marko Nikolić (Kolen), zaslužili sve pohvale, o čemu svedoči i aplauz na poklonu.

Za sve one koji su propustili priliku da pogledaju premijeru prva naredna prilika da to isprave je u utorak 27. aprila kada će vranjski ansambl od 19 časova odigrati prvu reprizu ovog komada.

SARADNICI

Prevod je uradio Milan Predić, ideju za scenografiju reditelj Nemanja Savković, a njenu realizaciju Ivana Mladenović i Miroslav Ilić. Kostimi su delo Ivane Mladenović (izrada Vladimir Pekić), likovne radove uradio je Miroslav Ilić, dok je rediteljev izbor muzike. U ekipi koju predvodi direktor pozorišta Nenad Jović su još i inspicijent Jasmina Stošić, dramaturg Aleksandra Jovanović, svetlo Nenad Kostić i Stefan Rašić, ton Goran Stojković, šminka Marija Đorđević, garderoba Vesna Mladenović, Jovanka Mihajlović i Marija Đorđević, rekvizita Jovanka MIhajlović, a majstori scene Marjan Ilić, Milan Stojčić i Dragan Đorđević.

Komentari

Sve pohvale scenografu i kosimografu.Vidi se da je kостимограф vrstan poznavalac tog vremenskog razdoblja, da je uložio veliki trud u crtanju i, kreiranju odeće i izboru obuće ....Ogromne su njihove zasluge za uspeh ove predstave

Najnovije vesti