Prelazi i dalje zatvoreni s kosovske strane

Vranje/Priština - Nove olakšavajuće mere kretanja u četvrtak su počele da se primenjuju na Kosovu, ali nepoznanica ostaje kada će vlasti u Prištini omogućiti slobodno kretanje preko administrativnih prelaza ka Srbiji, javlja Kosovo online, a prenosi RTS.

O tome u Prištini još nisu ništa precizno rekli, ali su najavili da će tokom ove nedelje odlučivati o otvaranju prema Albaniji, pa je za očekivati sličnu odluku i za Srbiju.

Srbe na Kosovu takva odluka veoma zanima jer imaju puno nezavršenih poslova i obaveza u centralnoj Srbiji, piše Kosovo-online.

Treća faza relaksacije koja bi trebala da počne od 2. juna podrazumeva otvaranje restorana, bioskopa, pozorišta, uspostavljanje gradskog prevoza i taksi usluga.

Predviđeno je da od tada bude omogućeno i studentima da polažu ispite, a biće dozvoljene i sportske aktivnosti, ali se ni u ovoj fazi ne pominju administrativni prelazi.

Karantin zbog pandemije virusa COVID-19 kao obavezna mera prilikom ulaska na Kosovo trajaće do kraja ovog meseca.

Na Kosovu se očekuje nekoliko stotina ljudi iz zapadnih zemalja, ali će oni umesto u karantin najverovatnije u kućnu izolaciju.

Što se tiče ostalih mera, od četvrtka je na Kosovu moguće kretanje 16 sati dnevno, od pet izjutra do 21 čas uveče, za razliku od dosadašnjeg režima četiri sata kretanja u dva termina, pre i posle podne.

Najavljeno je takođe da će od danas biti otvoreni i verski objekti, džamije i crkve i da u njima neće biti ograničenja u okupljanju vernika.

Apel da im se omogući da rade uputili su i autobuski i taksi prevoznici.

Na Kosovu i dalje ne funkcioniše međugradski prevoz.

Škole i fakulteti ne rade.

Javne službe tek treba da profunkcionišu.

Najnovije vesti