Pregovori o minimalcu zvanično počinju u utorak

Vranje/Beograd - Pregovori članova Ekonomsko-socijalnog saveta o visini minimalne zarade u 2021. godini zvanično će početi u utorak, javlja Tanjug pozivajući se na izvore u Uniji poslodavaca Srbije.

Na sastaku će biti pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, UPS - a i Ministarstva za rad.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da će, nakon kolegijuma SES-a koji je održan 21. avgusta, na sastanku i zvanično započeti pregovori o visini minimalca.

Kazao je da se ne može očekivati od poslodavaca koji nemaju mogućnosti da povećaju minimalne zarade koliko to očekuju sindikati.

Atanacković napominje da je pitanje minimalne potrošačke korpe i visine minimalca čisto socijalno pitanje pre svega za državu, a ne stvar poslodavaca kojima je u fokusu odnos zarade i produktivnosti privrede.

- Činjenica jeste da bi bilo dobro da je minimalna zarada veća, ali sve zavisi od privredne aktivnosti.

Besmisleno je tražiti nešto od poslodavaca ako za to nema mogućnosti - naveo je on.

Podsetio je da u Srbiji minimalac prima oko 350.000 ljudi, što je oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji.

Atanacković je naveo da je jasno da višečlana porodica ne može da živi od 30.000 dinara, ali i da je "apsurdno" da samo jedan član porodice radi za minimalac i tako izdržava porodicu.

Sindikati imaju od ranije poznate zahteve, a to je da minimalna zarada treba da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe do 2021. godine, što je oko 37.500 dinara.

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost su, ipak, prethodnih dana izrazili spremnost da pregovaraju o tom zahtevu zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Poslodavci poručuju da minimalac ne treba povećavati paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da bi pristali i na veći rast minimalca pod uslovom da im država to nadoknadi kroz smanjenje troškova.

Takođe, ranije su predložili da se minimalac privremeno "zamrzne", pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Najnovije vesti

Foto printscreen Ministarstvo rada Vlasinki Povelja 28. april »

Vranje/Beograd - Fabrika za proizvodnju i promet vode "Vlasinka" dobitnik je Povelje "28. april" koju tradicionalno dode...