Predstavnici Nacionalne garde Ohaja sa vranjskim gimnazijalcima (FOTO, VIDEO)

Predstavnice Vojske SAD održale su u Gimnaziji Bora Stanković predavanje na temu "Uloga žena, pripadnica Nacionalne garde Ohaja", sa opštim osvrtom na humanitarne misije ove garde.

Pred prepunom Svečanom salom ove obrazovne ustanove pripadnice Nacionalne garde Ohaja govorile su uglavnom o tome kako je biti žena u vojsci SAD, kako izgleda njihov život u gardi, a kako u civilstvu, gde većina njih obavlja svoje paralelne poslove.

Major Robert Hamilton, pomoćnik vojnog atašea za KoV u Ambasadi SAD u Beogradu zahvalio se u svoje i u ime Ambasade SAD-a na srdačnom prijemu u Gimnaziji i Vranju.

- Ovde imamo grupu žena Nacionalne garde Ohaja koje su došle da govore o položaju žena u Nacionalnoj gardi Ohaja, vojsci SAD, o njihovim poslovima, ali ne samo vojnim nego i civilnim.

U Vranju se nalazimo već nedelju dana i uživamo u kulturi grada, produbljivanju dobrih odnosa sa vašim gradom - rekao je Hamilton.

On je dodao da je saradnja sa Srbijom počela 2006. godine, kada je otpočet Program državnog partnerstva između Ohaja i Vojske Srbije.

- Od tada smo imali mnogo aktivnosti i poseta, govorili o raznim temama, upoznavali ljude u Srbiji, civile i vojsku o načinima na koje funkcioniše Nacionalna garda Ohaja.

Želeli bismo da posetimo mnogo gradova u Srbiji, ali ovom prilikom smo u Vranju i Bujanovcu, kao i Beogradu - rekao je Hamilton.

Stariji vodnik Kajla Mički rekla je da su došli u Vranje "kako bi osnažili žene i obučili ih kako da se postave u situacijama koje su za njih opasne i koje mogu da naruše njihovu bezbednost".

- Uloga žena u nacionalnoj gardi Ohaja je vrlo širokog spektra.

Od toga da su žene kuvari u vojsci, fotografi, vojni policajci, nema nikakvih ograničenja u pogledu toga šta sve žene mogu da rade u Nacionalnoj gardi Ohaja.

Danas smo u gimnaziji govorili o ulozi građanina-vojnika.

Pripadnici naše garde imaju dvostruke uloge - imamo naš civilni posao i svoj vojni angažman.

Ja sam u civilstvu policajac države Ohajo, a u vojsci vojni policajac - rekla je Mički.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da su učenici imali priliku da saznaju nešto više o humanitarnij misiji nacionalne garde Ohaja.

Učenici Gimnazije mogli su u susretu sa predstavnicama američke nacionalne garde da postavljaju pitanja i vode konverzaciju sa gošćama kako bi saznali nešto novo o ovom specifičnom poslu, ali i o SAD u celini.

Skupu u gimnaziji prisustvovali su i zainteresovani građani Vranja.

Šta je Nacionalna garda Ohaja

Nacionalna garda u Americi je tradicionalna forma vojnog organizovanja. Potiče iz doba revolucije i rata za nezavisnost. Reč je o snagama kopnene vojske i vazduhoplovstva koje svaka od 51 države ima na raspolaganju pod komandom guvernera. Značajan doprinos odluci Evropske komande oružanih snaga SAD da odaberu Ohajo kao budućeg partnera Srbije imao je senator srpskog porekla Džordž Vojinovič i činjenica da najveći broj Amerikanaca srpskog porekla živi u toj državi. Nacionalna garda Ohaja ima oko 15.000 vojnika i vazduhoplovaca. U kopnenim snagama je oko 10.600 vojnika, koji su nalaze u 73. komandi eskadrona, 16. inženjerskoj brigadi, 37. oklopnoj brigadi, četi vojne policije, četi vazdušno-desantnih snaga itd. Imaju ukupno 82 jedinice. Vazduhoplovni deo Nacionalne garde Ohaja ima po formaciji 5.037 vazduhoplovaca svrstanih u četiri avio-puka u četiri avio-baze, kao i sedam logističkih jedinica. Ohajo se nalazi na severu SAD, a ime je dobio po istoimenoj reci koje na jeziku starosedelaca Irokeza znači "velika reka" ili "dobra reka".
Pre više od dva veka, 1. marta 1803, postao je 17. američka savezna država. Prostire se na oko 116.054 kvadratnih kilometara i po površini je za oko trećinu veći od Srbije (88.361 kvadratna kilometra). Po veličini je 34. američka država, ali je sedma po broju stanovnika (11,35 miliona). Glavni i najveći grad je Kolumbus.

(Izvor: www.vs.rs)

Najnovije vesti