Predstavljen Književni rad Sunčice Denić: Zemlja, žena i porodica VIDEO

Osnova književnog stvaranja Sunčice Denić su zemlja, žena i porodica i niko u našoj književnosti na jugu u proteklim decenijama nije tako intimno, toplo, duboko i precizno oslikao čoveka Kosmeta kroz ta tri segmenta, rekao je u Vranju novinar i književnik Živojin Rakočević, govoreći na Svetosavskoj nedelji, u sklopu programa pod nazivom Svetovi u književnom delu Sunčice Denić.

„Sunčica Denić pripada samom vrhu našeg književnog stvaranja, jer je uspela da iz duboke i neotkrivene intime Kosova u književnost uvede sjajni mikrosvet, pun života, u vremenu kada mi misleći da sve znamo zapravo ne poznajemo našu osnovnu intimu.

Jedna od njenih zapovesti je - imena naša boriće se s vama“, kazao je Rakočević.

Ove večeri, tokom koje je predstavljen književni opus Sunčice Denić, pesnik, esejista i književni kritičar Aleksandar Laković rekao je da se svaka njena rečenica ili stih određuju kroz Sunčicin unutrašnji svet sećanja, emocije i razmišljanja.

„Koliko ljubavi Sunčica koristi u svim sferama književnosti, glovori i to da sam ja, čitajući neke njene knjige, bio primoran da se kao i ona zaljubim u stvaralaštvo jednog ukletog pesnika Velimira Parlića, koji je još tridesetih godina prošlog veka živeo u Uroševcu i bio nadrealista, u vreme kada je nadrealizam tek počinjao u Beogradu, a malo pre toga u Parizu.

Moram da kažem da uprkos iskušenjima i posrnućima zbunjenog naroda kome Sunčica pripada, ona uvek tom narodu uzvraća saučestvovanjem u njegovim tegobama“, naveo je Laković govoreći o njenom književnom delu.

Denić je, pak, kazala da je u pripremi njen novi roman Selfi iz Bergena, o istoimenom logoru, nastao jednim delom kroz razgovore sa prijateljicom i književnicom iz Vranja Verom Cenić (čiji je književni rad ponajviše poznat po romanu sa golootočkom temom Kanjec filjma, p.r) dok je Vera bila živa, a jednim delom u proteklim mesecima.

„Vera me molila, govoreći: Donesi mi molim te i pročitaj to što si napisala.

Jednog dana sam joj rekla: Ista si kao ruski teolog i filozof Jovan Krstjaninov.

On je imao đakona koji je sa njim stalno išao i beležio šta ovaj govori, jer je držao dobre propovedi.

Jednog dana ga je ovaj zamolio da mu sve pročita, da vidi da li je sve dobro zapisao, da nije šta izmislio.

Hoću da kažem da je to jedna mera iskrenosti i čestitosti koja literaturu ili književnost tera da mora da se objavi ili izgovori.

Književnost je tu da nas stalno podseća na ono što jeste, ali i na ono što je bilo, kao i na ono i što može biti“, rekla je Denić.

Ovaj književni program u sklopu Svetosavske nedelje organizovala je Biblioteka Bora Stanković u Vranju, a pokrovitelj je bio Grad Vranje.

Trideset četvrta Svetosavska nedelja u Vranju nastaviće se u utorak 23. januara, kada će najpre interaktivne književne susrete sa đacima osnovnih škola i decom iz predškolske ustanove u Vranju imati književnice Gordana Miletić i Vesna Aleksić.

U utorak od 19 časova u velikoj sali Pozorišta Bora Stanković biće održan koncert vranjske grupe Izvor, koja izvodi tradicionalnu muziku na starim instrumentima.

Ulaz na koncert biće besplatan.

Profil

Sunčica Denić rođena je 1956. u Ugljaru kod Prištine. Živi i stvara u Vranju. Univerzitetski je profesor u penziji. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje. Prevođena je i nagrađivana plaketom i poveljom Branko Miljković, nagradama Grigorije Božović, Pero despota Stefana Lazarevića, nagradom Milica Stojadinović Srpkinja, Majstorskim pismom KZ Borisav Stanković, kao i nagradama Vuk Filipović, Sima Cucić, Ana Frank, nagradama Jefimijin vez, Orden Svetog Prohora Pčinjskog, te Svetosavskom nagradom i Specijalnim priznanjem 31. januar grada Vranja. Objavila je poetske i prozne knjige Pogodba (pesme), Jedinstvo, Priština 1985; Pleme u snu (pesme), Univerzitetska riječ, Nikšić 1989; Klupko (pesme), Nolit, Beograd 1994; Obrnuta godina (pesme), Nolit, Beograd 1997; Nevreme (pesme), Albatros plus, Beograd 2016; Matica (pesme), Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad 2017; Tri sveta (roman), Filip Višnjić, Beograd 2008; Svet izvan (roman), Albatros plus, Beograd 2014; Vera (priče i esej), Književna zajednica Borisav Stanković, Vranje 2020 i Pisma Tuliju (pesme) 2022 (Književna opština Vršac - KOV).

Najnovije vesti