Predstava Skoplje 63 o velikom zemljotresu na P(h)antomfestu u Vranju

Srpska premijera predstave "Skoplje '63", u režiji Trajčeta Gjorgieva, biće izvedena u oviru osmog Međunarodnog festivala pantomime P(h)antomfest, koji će se održati u Vranju u ponedeljak 9. decembra.

Početak predstave je zakazan za ponedeljak u 20 časova.

- "Skoplje 63" je pantomimska predstava - prigodni čin, kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963. godine.

U 30 minuta pantomimska igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje - naveo je reditelj Gjorgiev.

Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i naravno pantomime kao sredstva izražavanja glumca Meta Janakievskog, koji pleni harizmatičnošću lika i pokreta, kao svedok događaja skopskog zemljotresa, njegova kreacija, emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost, u spomen jednom vremenu.

Ova nostalgična pantomimska predstava odigrava se prema konceptu i u režiji Trajčeta Gjorgieva.

Podsećanja radi, pre predstave "Skoplje '63" od 19.10 sati istog dana biće premijerno odigrana predstava "Plejade", u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca, nastala u produkciji Festivala.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje, a organizator je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje.

Najnovije vesti