Plejade Trajčeta Gjorgieva na P(h)antomfestu u Vranju

Predstava pantomime "Plejade", u režiji Trajčeta Gjorgieva, biće izvedena u oviru osmog Međunarodnog festivala pantomime P(h)antomfest, koji će se održati 9. decembra u Vranju, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Predstava je, kako se kaže u najavi, nastala u produkciji festivala.

Reditelj predstave Trajče Gjorgiev podseća da je Marsel Marso jedna od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu.

Stvorio je više od tri stotine kratkih etida, pedeset minijatura do četrdeset minuta i osamnaest mimodrama.

Samo posle prvog njegovog gostovanja u Americi stvoreno je više od 400 grupa i pozorišta koja su se bavila pantomimom.

On je savremeni Pjero, amblem pozorišta bez reči.

- U ovoj predstavi odabrano je pet etida iz Marsoovog opusa, koje faktički predstavljaju i njegovu osnovnu pozorišnu filozofiju.

Na sceni će biti izvedeni alegorije, filozofske i apstraktne pantomime.

Princip je isti u svih pet etida: golo telo, u prostoru gole scene.

Jedno siromašno pozorište za bogate glumce.

Glumce koji mogu da naprave nevidljivo vidljivim.

Naši glumci iz udruženja gluvih su upravo takvi.

Oni shvataju, igraju, kreiraju, oni se nose sa svim datim okolnostima kao pravi profesionalci, kao da im je pozorište druga kuća a pantomima hrana i voda.

Oni žive na sceni.

Pantomima je poezija ćutljivog jezika.

Za njeno zapisivanje je potrebno znoja i volje koliko za jedno veliko svetsko takmičenje.

Istovremeno, glumac na sceni mora da bude perfektan, sa koncentracijom i emocijom stvorenim u najkraće vremenu ili kao što Antonen Arto kaže: "Glumac je atletičar srca" - izjavio je Gjorgiev.

U okviru predstave "Plejade", biće izvedene etide:

1. Mali restoran
2. Ulični svirač
3. Sud
4. Kavez
5. Čovečanstvo

Ove godine P(h)antomfest se vraća u obnovljeno Pozorište Bora Stanković, najavio je direktor festivala Nebojša Novković.

- Poslednje odigrane predstave u starom pozorištu su predstave sa prvog izdanja P(h)antomfesta održanog 2012. godine, dan pre velikog požara koji je uništio pozorište.

Ovo je veoma emotivan trenutak za nas.

Krug se na neki način zatvara - i ove godine kao i 2012. festival će trajati jedan dan i biće odigrane tri predstave -rekao je Novković.

U predstavi igraju: Jovica Stamenković, Dunja Stevanović, Đorđe Stanković, Ivica Spasić, Siniša Ramić, Milan Tončić, Snežana Stanković i Mirko Stanković.

Predstava "Plejade" biće odigrana odmah nakon svečanog otvaranja festivala 9. decembra od 19.10 sati na sceni Pozorišta Bora Stanković.

Nakon uspešnih predstava "Prva suza" (po motivima priče Bore Stankovića), "Hamlet", "Ljubav", "Omnibus plus", "Igra", "Zamišljeni svet" i "Odluke", koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih sedam godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Najnovije vesti

Foto promo Dve biciklijade za vikend u Vranju »

Ovom sportskom događaju prethodiće Mini biciklijada, koja je namenjena najmlađima i biće održana u subotu 20. jula.Start...