Predrag M. Mitrović na Borinoj nedelji: Muzika kao ritam života FOTO/VIDEO

Ja sam muzičar koji se medicinom bavi iz hobija, ta rečenica mi se hiljadu puta olupala o glavu, jer su svi koji su mi želeli zlo govorili eto on se bavi muzikom, kakva medicina, rekao je u Vranju prof. dr Predrag M. Mitrović, predstavljajući svoj književni i muzički opus i demonstirajući kako oba spaja sa medicinom, koja mu je osnovna struka.

Mitrović je, osim što je vrhunski lekar - kardiolog, takođe i multimedijalna ličnost.

Piše veoma čitane romane, ima svoj rok bend, svira dvanaest instrumenata, komponuje muziku ili koristi razna dela svetske muzičke baštine koja, u lečenju pacijenata, imaju blagotvorno dejstvo.

"Malo se duže bavim muzikom, tačnije otkad sam upisao violinu u nižoj muzičkoj školi u drugom razredu, dok se medicinom bavim otkad sam upisao fakultet.

Ako se gleda vremenski, duže sam muzičar nego lekar", rekao je započinjući razgovor o ovogodišnjoj Temi Borine nedelje - Muzika i reč - umetnost ili lek.

On je kazao da je svoj prvi roman San urgentne noći objavio 2006. godine.

"Knjiga je nastala spontano i inspirisana je događajima na mom radnom mestu.

U ambulanti gde radim, zaista je gužva, pregledate više od 120 pacijenata za smenu.

U toj jednoj pauzi od pola sata tokom radnog vremena, gde od napetosti i adrenalina zapravo ne možete ni da sedite, a kamoli da se odmorite ili bilo šta radite, ja sam to vreme koristio da zapisujem ono što mi se dešava na poslu.

Posle su me kolege naterale da to objavim kao roman.

Radnja u tom mom prvom romanu dešava od 8 uveče do 8 ujutro, kada je najmanja gužva u ambulanti, kada ste sami s pacijentom i to su neki najiskreniji kontakti.

Ja sam to zapisivao, bukvalno autentično i objavio roman, praktično najvećim delom u upravnom govoru, sastavljen od dijaloga, gde se opisuju dinamika komunikacije i spontanosti", rekao je Mitrović.

Posle tog romana, na zahtve čitalaca koji su "tražili još", dve godine kasnije rešio je da napravi trilogiju.

Objavio je najpre roman Ne sviđa mi se da ti bude prijatno, čija se radnja takođe dešava u toku noći, ali na kardiološkoj intenzivnoj nezi, odnosno u koronarnoj jedinici.

"To su takođe moji iskreni iskreni događaji s pacijentima i želeo sam da prikažem kako to sve izgleda.

Svi moji naslovi knjiga su birani spontano, ali su ispali tako da sam hteo da prikažem kontrolisani haos koji vlada u takvoj ustanovi.

Tako je naziv prvog romana San urgentne noći aluzija na Šekspira, a drugi roman je dobio naslov prema koronarnoj jedinici gde je alternativni ambijent - imamo tri puta više pacijenata nego što imamo kreveta, pacijenti leže na nosilima, ali svi na kraju budu zbrinuti i dobiju terapiju - i tu sam upotrebio igru reči Dušana Kojića Koje iz Discipline kičme, prema njegovom albumu Sviđa mi se da ti ne bude prijatno, sa idejom da aludiram na alternativni pristup medicini, shodno situaciji u urgentnoj ambulanti", rekao je Mitrović.

Treći roman Sve je dobro što se urgentno svrši, objavio je 2018. godine.

Radnja se dešava noću u sali za kateterizaciju.

"To je ona situacija kada se dođe na kardiologiju i onda mnogi moraju u tu salu gde se stavljaju stentovi, rešava se situacija i život ljudi.

Praktično, čitajući ove tri knjige vi prolazite kroz ceo taj sistem rada na kardiologiji, kao da ste ležali tamo, a u stvari niste.

Knjige su napisano sarkastično, sa dosta humora; sarkastično opravdano kao način da se kritikuje ono što ne valja, a hvali ono što je dobro", rekao je Mitrović gostujući na Borinoj nedelji.

Po njegovom prvom romanu snimljen je dokumentarni serijal San urgentne noći, koji je emitovan na RTS-u, a sada se prikazuje na Insajder TV-u.

Četvrti roman Pun pansion objavljen mu je 2020. godine.

Naglasio je da sprema novu knjigu.

Govoreći o temi Borine nedelje, naznačio je da muzika "zaista leči", pre svega čovekovo srce, ali i druge organe što je, kako je rekao, dokazao svojim terapijama u medicinskoj praksi, za šta je i nagrađivan na međunarodnom planu.

Uz roman Pun panison izdao je muzički kompakt disk pod istim nazivom, za koji je sam komponovao i zapravo predstavlja muziku iz knjige.

"Ljudi su mnogo puta uz neku knjigu verovatno dobili CD sa nekom muzikom koja se sluša uz čitanje, međutim ovo je situacija slična saundtreku za film, muzici za pozorište, zapravo se o songovima koji su namenski inspirisani sadržajem knjige", rekao je Mitrović.

On je dodao da se u poslednje vreme svi, kada je reč o zdravlju, bave fenomenom "sladak život".

"Tako možete čuti da je alkohol u malim dozama koristan, a u granicama preko toga štetan, da je jedino što je dobro crveno vino i to u dozama od deci i po jednom dnevno zbog tanina i smanjenja holesterola.

Pojavio se i rad u kome se navodi da kirikiriki, pistaći, bademi, lešnjaci, sve to nije zdravo, već samo šest do sedam sitovih badema dnevno ili rad o fizičkoj aktivnosti po kome džogiranje, teretane, sve to nije zdravo već jedino 25 minuta aktivnog hoda dnevno i razni drugi stereotipi.

S druge strane, svi mi znamo kako muzika utiče na nas i činjenica je da ona utiče na naše zdravlje.

Krenuo sam od sebe, kao neko ko je u muzici aktivno od šestog razreda osnovne škole i ko stalno sluša muziku, i kad učim, i kad radim, počeo sam sebi da merim pritisak i frekvencu, sve sam zapisivao.

Primetio sam da kad god sam imao potrebu da promenim određenu vrstu muzike, imao blago povišen pritisak i blago ubrzanu srčanu frekvencu.

Onda sam krenuo sa muzikološkim znanjem sa muzičke akdemije, od toga šta zapravo jednu pesmu određuje.

To su tri stvari - muzički žanr, tonalitet i tempo.

"Tada sam rekao, dobro sad ću da vidim s pacijentima, da im puštam muziku koju oni vole", dodao je Mitrović.

Borina nedelja završiće se u sredu 29. marta od 20 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, kada će piscu Vladimiru Pištalu, ovogodišnjem laureatu, biti uručena Nagrade Borisav Stanković.

Osim autora, o njegovoj književnosti govoriće Nenad Šaponja.

Organizator manifestacije je Književna zajednica Borisav Stanković, a pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Profil

Predrag M. Mitrović (1966, Beograd) vrlo je svestrana ličnost. Završio je medicinu na Univerzitetu u Beogradu, a studira Muzičku akademiju, Elektrotehnički fakultet i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Radi kao načelnik Postkoronarne jedinice II Urgentne kardiologije Urgentnog centra i Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, direktor Internističke grupacije Urgentnog centra KCS i vanredni profesor na Katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između ostalih i nekoliko priznanja Međunarodnog bibliografskog centra iz Kembridža zbog broja objavljenih publikacija (više od 900) iz oblasti medicinskih nauka. Od 2002. godine intenzivno se bavi proučavanjem primene muzike u lečenju bolesnika sa bolestima srca. Održao je veliki broj predavanja iz ove oblasti u zemlji i inostranstvu. Bavi se horskim pevanjem i alternativnom muzikom. Član je Udruženja muzičara džeza, roka i zabavne muzike od 1992. godine. Ima svoj rok bend. Godine 2010. bio je suosnivač i pokretač prve revije klasične muzike u našoj zemlji i na Balkanu, pod nazivom Muzika Klasika, potom i suorganizator i muzičkog festivala Muzika Klasika Light, koji se već deset godina redovno održava na Kalemegdanu. Jedan je od pokretača dodele godišnjih nagrada Muzika Klasika za doprinos umetničkoj muzici. Godine 2006. objavio je svoj prvi roman San urgentne noći, koji je doživeo veliki uspeh i desetine izdanja, a 2009. godine svoj drugi roman Ne sviđa mi se da ti bude prijatno. Godine 2007. izdao je knjigu Mali leksikon bola. Član je Udruženja književnika Srbije od 2018. godine. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti