Predavanje pukovnika Miloja Pršića o NATO agresiji u četvrtak u Domu Vojske

Predavanje o temi Nato agresija na Srbiju, uvod u novi svetski poredak, u četvrtak 23. marta u Vranju održaće pukovnik prof. dr Miloje Pršić.

On će govoriti u sali Doma Vojske u Vranju, u četvrtak od 19 časova.

Prof. dr Miloje Pršić rođen je 1944. u Aleksandrovcu Župskom.

Završio je Vojnu akademiju KoV – smer PVO (1969) i Komandno-štabnu akademiju (1979).

Studije istorije okončao je 1977. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je doktorirao.

Radio je na komandnim i nastavničkim dužnostima u Zadru (Vojna akademija PVO, od 1969 do 1973), u Beogradu (Vojna akademija KoV, od 1973. do 1976), a zatim u Vojnoistorijskom institutu (istraživač, naučni saradnik i viši naučni saradnik).

Bio je načelnik Arhiva Oružanih snaga SFRJ (u sastavu Vojnoistorijskog instituta), načelnik Katedre za Vojnu istoriju i direktor Vojnoistorijskog instituta.

Biran je u sva naučna i nastavnička zvanja, od docenta do redovnog profesora.

Posebno se bavi izučavanjem istorije i teorije ratova, političke i vojne istorije 19. i 20. veka, istorije diplomatije, istorije oslobodilačkih ratova srpskog naroda u 19. i 20. veku, kao i izučavanjem zločina i genocida nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Objavio je knjige Izveštaji o velikom zločinu – dokumenti o austrougarskim zločinima uoči i posle Cerske bitke, knj. 1 i 2 (koautor Slađana Bojković), Beograd 2014, potom Stradanje srpskog naroda u Srbiji 1914–1918 – dokumenta (koautor S. Bojković), Beograd 2000, Ratnik, časopis za vojne nauke, književnost i novosti – tematske bibliografija, Beograd 2000.

Priredio je više edicija o Arčibaldu Rajsu - O zločinima Austrougara – Bugara – Nemaca u Srbiji 1914–1918, izabrani radovi R. Arčibalda Rajsa (sa S. Bojković), Beograd 1997; Arčibald Rajs: Zločini nad Srbima u Velikom ratu (Beograd, 2014), i dr.

Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Vojnoistorijski glasnik, generalni sekretar međunarodne komisije za uporednu vojnu istoriju urednik međunarodnog časopisa Revue internationale d’histoire militaire i urednik međunarodnih bibliografija o ratovima.

Organizatori događaja u Dom Vojske biće Grad Vranje i Gradski odbor SUBNOR-a u Vranju.

Komentari

Samo je izbegao da napiše kojim se temama bavio do oko 1990. godine. Naravno, partizani. I naravno onako kako je to mogao oficir JNA.

Najnovije vesti