Potpisani ugovori za dualno obrazovanje mladih (FOTO, VIDEO)

U sali Načelstva Pčinjskog okruga u Vranju u utorak su potpisani ugovori između poslodavaca i direktora srednjih stručnih škola o angažovanju učenika po sistemu dualnog obrazovanja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je Vranje među prvim lokalnim samoupravama koje su počele sa primenom ovog načina stručnog usavršavanja.

- Usklađivanje politike obrazovanja i zapošljavanja na lokalnom nivou podrazumeva veću saradnju obrazovnog sistema i privrede.

Partnerskim odnosom sa privrednicima i Regionalnom privrednom komorom uvezali smo sve relevantne činioce na uspostavljanju efikasnog obrazovanja.

Značaj dualnog obrazovanja ogleda se prvenstveno kroz smanjenje nezaposlenosti kod mladih.

Njime se jača razvojni kapacitet privrede, a istovremeno služi kao potpora preduzetničkom duhu - rekao je Milenković.

Uspostavljanje funkcionalnog obrazovanja i revitalizacije privrede na lokalu započet je uvođenjem četiri nova obrazovna profila u tri srednje škole kojim je obuhvaćeno 90 đaka u Tehničkoj školi (na smerovima bravar – zavarivač i operater mašinske obrade po 15 učenika), u Ekonomskoj školi (na smeru kuvar 30 učenika) i Hemijsko-tehnološkoj školi (na smeru modni krojač 30 učenika).

Odabrani su poslodavci kod kojih će biti realizovan praktični deo nastave, pa će tako učenici Tehničke škole biće angažovani kod kompanije "Alfa plam”, koja je i inicirala uvođenje ovih obrazovnih profila po dualnom modelu.

Učenici Hemijsko-tehnološke škole će praktičnu nastavu po dualnom modelu realizovati kod poslodavaca Boteks, Mikromodeli i Jumko, dok će učenici Ekonomsko-trgovinske škole praktični deo nastavnog plana i programa za obrazovni profil kuvar realizovati kod 17 poslodavaca.

To su Specijalna bolnica Vranjska Banja”, Dom učenika Vranje, SUR San – Stefan, Preduzeće Dissko DOO, PR PonteBianco,DOO Zormaris, DOO Alessandro caffe, DOO Parisien, Kod bake na ručak, Haremluk, Privredno društvo DOO, Ugostiteljska radnja Bistro i Kafe Nana, Dukat, Dva drugara, Hobit, PU Naše dete, Gradska meana i Tri lepe.

Predsednik Regionalne privredne komore leskovac Goran Jović istakao je da su Vranje i Leskovac prva dva grada koji počinju sa dualnim obrazovanjem.

- Ovo će podstaći efikasnije obezbeđivanje kadrova privrednim subjektima.

Učenici će nakon završenog srednjeg obrazovanja moći da se uključe u proces proizvodnje, što je veoma važno za podsticaj razvoja privrede - kazao je Jović.

Komentari

Samo obratite paznju na obaveze shodno clanu 17, tacka 3 Zakona o PIO koji se odnosi na ucenike na praksi ili prakticnoj nastavi istim clanom su obezbedjena prava ucenika za slucaj invalidnosti i poslodavac je u obavezi da im uplacuje doprinose!

Najnovije vesti