Posle nagrada na Teatar festu, vranjske glumce očekuje Viminacijum

Predstava Ništa nećemo zaboraviti Pozorišta Bora Stanković u Vranju, ovenčana proteklog vikenda sa dve nagrade na Teatar festu u Banja Luci, svoj festivalski život nastaviće 18. juna na festivalu Viminacijum Fest, koji će se održati u arheološkom nalazištu Viminacijum kod Požarevca.

U obrazloženju selekcije, selektor tog festivala Mihajlo Nestorović naveo je da je ostvarenje vranjskog teatra "priča o zloglasnom, Golom otoku i višedecenijskom ćutanju o počinjenim zlodelima".

"Ali, to je i priča o Vranjanki Veri Cenić, brucoškinji književnosti, u trenutku kada je osuđena na dve godine društvenokorisnog rada.

Mnogo godina kasnije opisala je svoje kažnjeničko iskustvo u dokumentarnom romanu Kanjec filma.

Njime je otrgla od zaborava i sudbine mnogih svojih sapatnica, između ostalih i sugrađanke Slavke Pogačarević, rođene sestre narodnog heroja Sime Pogačarevića, po kome fabrika Simpo danas nosi ime.

I dok poginulog heroja, pomenutog Simu Pogačarevića, čitava država slavi, rođena mu je sestra izložena najstrašnijem progonu.

O Golom otoku i danas se ćuti.

Pozorište Bora Stanković u Vranju poslednjih godina je u velikom naletu i spada u red najboljih srpskih pozorišta", naveo je Nestorović, obrazlažući zašto je ovu predstavu odabrao za Viminacijum Fest.

Vranjanci već nagrađivani na Viminacijumu

Podsećanja radi, na 4. Viminacijum festu 2022. godine glumici vranjskog ansambla Kristini Janjić Stojanović pripala je Nagrada Zlatna fibula, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu. Ona je tada nagrađena za ulogu Kasandre/Ifigenije u predstavi Okamenjeno more, premijerno izvedenoj u vranjskom teatru u januaru 2022, u režiji Stevana Bodrože.

Predstava Ništa nećemo zaboraviti premijeru je imala u oktobru 2023, na otvaranju 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Tekstualni predložak nastao je prema dva romana Vranjanke Vere Cenić – Kanjec filjma i Ista priča, u kojima autorka kroz fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

Osim Juga Đorđevića i Tijane Grumić u autorskom timu predstave Ništa nećemo zaboraviti su i Andreja Rondović (scenografija), Velimirka Damjanović (kostimi) i kompozitorka Julija Kasteluči.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Program Viminacijum festa 2024

Ponedeljak 17. jun
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Dominik Smole, ANTIGONA, režija: Luka Marcen

Utorak 18. jun
Pozorište Bora Stanković Vranje
Po romanu Vere Cenić, NIŠTA NEĆEMO ZABORAVITI, režija: Jug Đorđević

Sreda 19. jun
Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
Johan Volfgang Gete, (PRA)FAUST, režija: Boris Liješević

Četvrtak 20. jun
Akademija umjetnosti Banja Luka / Narodno pozorište Republike Srpske
Euripid, HEKABA (prema rediteljskom čitanju Branka Pleše), režija: Radoslav
Milenković – ispitna predstava studenata treće godine u klasi prof Radoslava Milenkovića

Petak 21. jun
Narodno pozorište Sarajevo / Mittelfest Cividale Italy / BNP Zenica
Autorski projekat Harisa Pašovića, MARLENE DIETRICH: pet tačaka optužnice

Subota 22. jun
Narodna biblioteka Budva / Beo Art, Beograd
Vuk Bošković, KOSARA i VLADIMIR, režija: Bojan Dimitrijević

Nedelja 23. jun
Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada za najbolju predstavu festivala Viminacium Maximus i dodela zlatne figule najboljem glumcu.
Posle dodele nagrada uslediće koncert elektro-gudačkog sastava Mistik Strings.

Prateći program: Predstava srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešti
Jovan Janjić, Biti čovek, Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima, režija Milan Rus (biće odigrana 16. juna u Lapidarijumu Narodnog muzeja u Požarevcu).

Najnovije vesti