Posle četrnaest godina završena konzervacija fresaka u Prohoru FOTO

Na inicijativu pravoslavne Eparhije Vranjske, Manastira Prohor Pčinjski i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu 2005. godine započet je, a ovih dana, posle četrnaest godina završen rad na konzervaciji zidnog slikarstva Manastira Prohor Pčinjski.

- Te 2005. godine mr Dragan Stanojević, slikar-konzervator i restaurator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa ekipom stručnjaka (konzervatora, istoričara umetnosti i hemičara), obavio je potrebna istraživanja i analizu stanja svih zidnih slika u hramu.

Na osnovu rezultata istraživanja početkom 2006. godine urađen je projekat konzervacije, restauracije i prezentacije zidnog slikarstva, a u junu Ministarstvo kulture Republike Srbije izdvojilo je sredstva da se započne realizacija projekta.

Započeti su vrlo kompleksni radovi na konsolidaciji dva najstarija očuvana sloja fresaka (XIV i XV vek) u delu crkve Kralja Milutina, odnosno oltaru.

Istovremeno su započeti konzervatorski radovi i na slikarstvu iz XVI veka u paraklisu sv. Bogorodice.

Tokom dve kampanje (2006. i 2007) izvedeni su kompletni konzervatorsko-restauratorski radovi u oltaru (II, III i IV zona), uključujući i zidne površine bez živopisa.

Na slikarstvu prve zone i zone cokla, kao i u paraklisu sv. Bogorodice sprovedeni su gotovo svi sanacioni radovi, ali restauratorski - nisu, dok je paraklis Sv. Prohora, kao najkompleksniji problem, ostavljen za kasnije, a izvedeni su samo osnovni preventivno konzervatorski radovi - navode iz eparhije.

Nažalost, posle tako uspešno izvedenih radova (2006 - 2007 godine) gde je procentualno bilo izvedeno preko 70 odsto svih predviđenih intervencija, došlo je do zastoja u finansiranju završetka ovog veoma značajnog projekta sve do 2019. godine.

- Ove godine Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva za finansiranje dovršetka projekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture – Niš je na osnovu toga raspisao tender na kojem je posao dobila firma "Reskon" iz Beograda i sa njom je sklopljen ugovor za završetak radova na konzervaciji, restauraciji i prezentaciji zidnog slikarstva u oltarskom prostoru, u kapeli sv. Bogorodice i u paraklisu Svetog Prohora.

Ovaj deo posla započet je u junu i okončan krajem avgusta - navode iz eparhije.

Tridesetog avgusta u Manastiru Prohor Pčinjski održan je sastanak vladike Pahomija sa predstavnicima Republičkog zavoda, gte predstavnicima regionalnog zavoda za zaštitu kulture iz Niša povodom završetka radova na projektu konzervacije i restauracije zidnog slikarstva u ovom hramu.

- Posle razgledanja i objašnjenja mr Dragana Stanojevića, zaključeno je da su radovi izvedeni stručno i kvalitetno - navode iz vranjske eparhije.

Najnovije vesti