Poruka sedmog protesta: Prodaja Nove Jugoslavije nova pljačka Vranjanaca

Kompanija Mona d.o.o. nije kupila objekte Štamparije Nova Jugoslavija da bi sagradila fabriku, već hiljade kvadrata stanova i lokala na najatraktivnijoj lokaciji i zbog toga će novi Zakon o planiranju i izgradnji u budućnosti biti ukinut, izjavio je na sedmom protestu Vranje protiv nasilja Dragan Antić, profesor u vranjskoj gimnaziji.

"Ako im bude potebna i pijaca, možda će uzeti i to, jer će biti u javnom interesu, odnosno u interesu tajkuna", kazao je Antić.

U vezi sa najnovijim slučajem pogibije dečaka u Bačkoj Palanci, Antić je skrenuo pažnju na to da je i u Vranju, pre nekoliko meseci, zabeležen slučaj pogibije jednog građanina od struje, i to u selu Donje Žapsko.

"Za to niko nije pozvan na odgovornost, kao što je slučaj sa dečakom i njegovim dedom u Bačkoj Palanci", dodao je Antić.

On je naglasio da protest u Vranju nije ideološki, već da je reč o "buntu građana usmerenom ka promeni nakarodnog sistema koji ne funkcioniše i izaziva strah i nesigurnost kod građana".

"Stavimo po strani sve razlike.

Ovo je borba protiv sistema, protiv neodgovornosti ljudi na vlasti.

Važno je da svi to shvatimo i da istrajemo u borbi protiv takvog sistema, jer on sam neće pasti", kazao je Antić i ponovio zahteve protesta.

U protestnoj šetnji ulicama Beogradskom, Partizanskom i glavnom ulicom šetalo je pedesetak građana.

Saobraćajna policija je preusmeravala saobraćaj, a policajci u civilu i pripadnici BIA snimali demonstrante mobilnim telefonima.

Na kraju su organizatori protesta saopštili da predstoji kratak letnji raspust i pauza u protestnim okupljanjima, ali da će protesti u Vranju potom biti nastavljeni.

Komentari

Štampariju, odnosno nekadašnju štampariju, trebalo je, ne prodati, već pokloniti. Preživelo, ruinirano, besmisleno, ružno na odličnoj lokaciji za življenje. Neka gradi ko ima para. Zadatak vlasti je da insistira/propiše kako da se buduće zdanje stilski i funkcionalno uklopi u celinu, što, na žalost, naša lokalna samouprava ne ume.

@dd Upravo je poklonjeno i to. Cena ista kao osrednji stan u Beogradu. Ako se već poklanja, zašto se ne pokloni tako da građani imaju koristi. Na kraju, to je gradsko zemljište, znači pripada građanima Vranja, a ne gradonačelniku i sviti da rapolaže kako im padne na pamet. Zašto to mora da bude stambeno naselje? Tek ćemo videti koliko njih će se obogatiti na ovaj način, i doći lako do najboljih lokacija, na račun nas građana.

Trenutna vlast predstavlja volju većine građana, dakle, ta vlast je vlast građana.
Što se tiče namene, šta to grad može tu da sagradi? Bolnicu, pozorište, bioskop, stadion, dom kulture, bazen, parking, zoološki vrt, golf teren, još jedan tržni centar...? I odakle novci za to?
Što se tiče cene, zašto "građani" ili neko kome je stalo do Vranja (gle, sentimentalnosti), nije ponudio višu cenu?
Na kraju krajeva, svidelo se to nama ili ne, gradi onaj ko ima para, tako je to svuda u svetu.

Najnovije vesti