Porast broja obolelih od malignih tumora u Vranju: Najčešći rak želuca, dojke i kože

Iz Službe patologije Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju saopšteno je da se beleži značajan porast malignih oboljenja kao i povećan broj endoskopskih biopsija, izjavila je za zvaničan sajt ZC Vranje načelnica Patologije dr Milja Mitrović.

Ona je neglasila da je to posebno vidljivo na biopsijama želuca i creva, tumora dojke, tumora kože, ginekoloških tumora i tumora prostate".

"U periodu od 1. januara do 15. jula ove godine u Službi patologije pruženo je 90 zdravstvenih usluga endoskopskih biopsija, dok je u celoj 2020. godini urađeno 213 usluga enodskopskih biopsija.

Poređenja radi, taj broj za celu 2015. godinu iznosio je 150", navodi Mitrović.

Broj svih zdravstvenih usluga koje su od početka godine do sredine jula urađene u ovoj službi iznosi 6.035.

Te usluge obuhvataju izradu i patohistološki pregled tkivnih uzoraka, citološke analize kojih je bilo 125, a urađena je i jedna kliničko patološka obdukcija fetusa.

"U 2020. godini je pripremljeno i patohistološki pregledano 10.625 tkivnih uzoraka, urađene su 102 citološke analize i 3 kliničko patološke obdukcije (fetusa i neonatusa).

U proseku, godišnje se u Službi patologije uradi i analizira oko 17.000 tkivnih preseka.

Treba istaći da se kod nas radi osnovno hemotoksilin-eozin bojenje i za imunohistohemijske analize parafinski tkivni blokovi i pločice upućuju se u našu referentnu ustanovu - Centar za patologiju Univerzitetsko kliničkog centra Niš" - naglasila je načelnica Službe patologije.

Mitrovićeva posebno upozorava da je pored porasta broja obolelih od malignih bolesti "nažalost u poslednje vreme sve više mlađih osoba među pacijentima".

Inače, na ovom odeljenju radi se prijem, obrada i patohistološka analiza biopsijskih i operativnih materijala, citološke analize i kliničko patološke obdukcije.

"Osim zdravstvenih usluga koje radimo za građane Vranja i Pčinjskog okruga kod nas se rade analize materijala koje nam dolaze iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Kosovskog Pomoravlja iz Raniluga, Pasjana, Šilova i Gračanice.

Obrada biopsijskih i operativnih materijala obavlja se ručnom metodom.

Obrada tkivnih materijala od momenta kada patolog uradi uzorkovanje do izrade gotovih preparata za analizu je četiri dana.

Period čekanja na patohistološki nalaz, u zavisnosti od toga da li se radi o biopsijskom ili operativnom materijalu, u proseku je od pet do deset dana.

Kada je u pitanju kliničko patološka obdukcija na izveštaj se čeka oko mesec dana i za citološke analize od dva do pet dana.

U Službi patologije u Vranju rade tri lekara specijalista patološke anatomije - dr Milja Mitrović, dr Marija Trajković i dr Gabrijela Stojanović.

Tu su i četiri tehničara i pomoćnik obducenta.

Komentari

Verovatno je nato bombardovanje Vranja i okoline 99 godine uticalo na ovo, kako drugacije da objasnim?

Zbog jednog bolesnog uma i njegove nakaradne politike bombardovani smo i zasuti osiromašenim uranijumom, jug Srbije najviše.Naša pokoljenja će nositi žig boleštine što nam donesoše nesretne godine inflacije i bombardovanja .

Najnovije vesti