Popuštanje mera: Kafići i restorani radiće u zatvorenom do 11 uveče

Rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžen je do 23 sata, uz poštovanje svih propisanih mera, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Istovremeno, Krizni štab smatra da održavanje sajmova i drugih manifestacija ne treba dozvoliti.

Darija Kisić je navela da će se poštovanje te mere posebno pratiti, jer je rizik za obolevanje mnogo veći u zatvorenom prostoru.

Podsetila je da je ukupan broj ljudi u zatvorenom prostoru limitiran kvadraturom prostorije, a da udaljenost između gostiju mora bili najmanje 1,5 metra.

Kisićeva je rekla da je u Srbiji trenutno epidemiološka situacija stabilna ali nesigurna, jer se svaki dan beleži određeni broj novozaraženih i umrlih.

Ističe da je protekle nedelje u Srbiji stopa obolevanja bila 14 na 100.000 stanovnika, dok je u pojedinim evropskim zemaljama ta stopa bila 500 na 100.000 ljudi.

Napomenula je da epidemiološka situacija može brzo da se promeni i kao primer navela Češku, u kojoj se u roku od nedelju dana situacija drastično promenila.

- Sada ulazimo u period respiratornih infekcija, zato moramo biti savesni i odgovorni - poručila je Darija Kisić.

Navela je da je od početka školske godine situacija stabilna, a da je za četiri nedelje zabeležen samo jedan slučaj lokalne transmisije u školskoj sredini.

Najnovije vesti