Popisivači imovine uskoro u Vranju

Vranje je jedna od 45 lokalnih samouprava, koja je obuhvaćena projektom "Reforma poreza na imovinu", vrednosti 6 miliona franaka, koji finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

- U okviru ovog projekta planirano je angažovanje 16 popisivača, koji će obilaziti kuće i stanove građana i proveravati da li se realno stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata navedenim u poreskoj prijavi.

Procena je da 25% fizičkih lica ne plaća porez na imovinu, a dobar deo za obračun ima nerealnu poresku osnovicu.

Popisivanjem ne samo da ćemo unaprediti bazu podataka o nekretninama, već ćemo i ispoštovati načelo zakonitosti.

To znači da će svi poreski obveznici, bez razlike, morati da plaćaju porez na imovinu na osnovu tačne kvadrature nepokretnosti koju poseduju- rekao je Nenad Antić, zamenik gradonačelnika.

- Unapređenjem baze podataka o nekretninama i redovnim izmirenjem poreza na imovinu stvaraju se uslovi za veća ulaganja u uređenje ulica, škola, vrtića, igrališta. Jednom rečju, zajedno stvaramo bolje uslove za život - dodao je Antić.

On je kazao da će popisivači raditi na terenu šest meseci i da će njihovo angažovanje, koje počinje za dve nedelje, biti finansirano iz projekta.

Za pet najuspešnijih gradova i opština obezbeđen je i nagradni fond od milion franaka, koji finansira Vlada Švajcarske.

Projekat realizuje IMG kroz saradnju sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Najnovije vesti