Ponovo radi bioskop u Vranju: Na premijeri film Ime naroda

Trideset jednu godinu otkad je u Vranju viđena poslednja bioskopska predstava u pravom, pravcatom bioskopu u Vranju će, u okviru proslave Dana grada, ponovo početi da radi bioskop.

Istina, to nije prava bioskopska sala i pravi bioskop, jer će se projekcije organizovati u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju, ali su kvalitet video i audio opreme i intenzitet želje da bioskop u Vranju ponovo zaživi na nivou koji obećava i najavljuje možda i opremanje neke nove, prave bioskopske zgrade.

Za sada bioskop će ponovo profunkcionisati u sali Pozorišta Bora Stanković u subotu 30. januara kada je planirano prikazivanje filma "Ime naroda" (klikni OVDE za trejler)reditelja Darka Bajića.

Dve projekcije, od 15 i 18 časova, očekuju tog dana Vranjance.

Zbog epidemioloških mera broj ljubitelja filma u sali moraće da bude ograničen, a svi koji nameravaju da gledaju film moraće da podignu besplatne karte (najviše dve po osobi) na biletarnici pozorišta od srede 27. januara.

Film "Ime naroda" potom će u redovno prikazivanje u subotu 6. februara kod 18.30 časova kada će karta koštati 350 dinara.

VRHUNSKA OPREMA

PozorištE Bora Stanković u Vranju dobila je 11,75 miliona dinara (oko 100.000 evra) od Filmskog centra Srbije za realizaciju projekta nabavke opreme koja će omogućiti da u obnovljenoj pozorišnoj zgradi povremeno funkcioniše bioskop. Novac je dobijen na konkursu kod Filmskog centra, ustanove kulture čiji je osnivač republika. Reč je o konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kinematografije (kategorija za preddigitalizaciju i digitalizaciju bioskopa) za 2019. godinu. Prema projektu novac je iskorišćen za nabavku digitalnog projektora, projekcionog platna i audio opreme.

Prema rečima driektora pozorišta Nenada Jovića za sada je poznato da će sve bioskopske projekcije, kako dečjih, tako i igranih filmova za stariju publiku, biti subotom.

- Oko 25. u mesecu saopštavaćemo bioskopski repertoar za naredni mesec, slično kao što to činimo za pozorišni repertoar - rekao je Jović za Vranje News.

Nezvanično, za sada se zna da će mališani u februaru moći da gledaju filmski hit za decu "Jakari i veličanstveno pero" (klik OVDE za trejler)te da će na repertoaru biti i vikend "Vikend sa ćaletom" (pogledaj trejler) po kome je nedavno snimljena i TV serija.

ISTORIJA BIOSKOPA U VRANJU

Vranje nema bioskop u pravom smislu te reči od 1989. godine kada je definitivno prestao da radi čuveni Bioskop Sloboda, čiji se veći deo krova, usled nekorišćenja i neodržavanja zgrade, urušio pre nekoliko godina. Grad je nedavno sanirao, odnosno uklonio preostale delove građevinskog materijala sklonog urušavanju. Bioskopska sala izgrađena je u sklopu nekadašnjeg Zanatskog doma u najstrožem centru Vranja. Inače, Vranje je prvi bioskop dobilo 1913. godine, neposredno po završetku Drugog balkanskog rata. Prvu kino-aparaturu kupio je kafedžija Dimitrije Jovanović Tabače, ondašnji vlasnik Hotela Evropa, za 6.000 srpskih dinara u zlatu. Vranje tada nije imalo struju, pa je hotelijer Jovanović kupio i dizel mašinu, motor naftaš sa dinamom koji je proizvodio električnu energiju snage 65 volti, što je bilo dovoljno za rad kino-aparature. U kabini, koja je bila postavljena desno od ulaznih vrata hotela, aparaturu je montirao inženjer Pavle Tica. Filmsko platno je bilo na suprotnom zidu, a kraj njega podijum za orkestar. Tako su hotel "Evropa" i bioskop radili u istoj sali, a publika je filmove gledala sedeći za kafanskim stolom, mezeći ćevape, turšiju i kiseo kupus, uz vino i rakiju. Prikazivanje filmova prekidano je dva, tri puta na po dvadesetak minuta da bi gosti bili usluženi, pa su zbog toga projekcije trajale od 20 do 23 časa uveče. Bioskop je u Hotelu Evropa opstao do 1. januara 1923. godine. Vranje će novi bioskop dobiti tek devet godina kasnije, i to ponovo u istom prostoru. Otvorio ga je stolar Sreten Vasiljević Đerko. Do otvaranja bioskopa došlo je na inicijativu njegove porodice. Naime, Đerko je imao nezgodu na poslu, posekao prste, pa je bogata porodica odlučila da kupi kino aparaturu i omogući mu da na taj način sebi i porodici obezbedi egzistenciju. U Vranju je postojao još jedan privatni bioskop do Drugog vetskog rata u "Sidorenkovoj" kafani, u blizini današnje zgrade Načelstva, ali je početkom rata prestao da postoji. U međuvremenu je u Vranju bilo putujućih bioskopa pod šatorom na lokaciji bivše pijace kod Turskog groblja. Sedelo se na klupama, a služila se kabeza. Bili su to nemi filmovi, a muzika se puštala sa gramofona. Bioskop se, iz kafane "Evropa", preselio u novu salu Zanatskog doma koju su izgradile privatne zanatlije i njihovo udruženje. Zgrada se gradila od 1932. godine do 1938. Sreten Vasiljević Đerko je nastavio da priređuje projekcije filmova. Bioskop je dobio naziv "Sloboda" koji će nositi sve do gašenja 1989. godine. Sala je imala 444 mesta - 390 u parteru i ostatak na balkonu.

Najnovije vesti