Pomoć Roditeljstva plus za štićenice doma pri Manastiru Sveta Petka Izvorska

Aktivistkinje udruženja Roditeljstvo plus u Vranju uručile su donaciju u robi i novcu Manastiru Sveta Petka.

Novčana donacija vredna je 50.000 dinara i namenjena je štićenicama Doma zaosobe sa smetnjama u razvoju koji funkcioniše u okviru ovog manastira.

Novčani prilog od 100 evra pridodale su aktivistkinje vranjskog udruženja Govori glasno.

Mati Glikerija, igumanija manastira, primila je predstavnice udruženja.

I pored velike želje da obiđu štićenice doma, iz udruženja Roditeljstvo plus to nisu učinili zbog epidemioloških mera zaštite koje su na snazi.

"Dom za štićenice sa smetnjama u razvoju je zaista čudesan dom za ljude sa čistim srcem i namerama.

To je oaza za bespomoćne kojima treba iskrena pomoć.

Ne želeći da remetimo mir korisnika, ne želeći da prekršimo pravila, koja zbog epidemije zabranjuju ulazak u dom, mi smo svu pomoć ostavili mati Glikeriji i sestrinstvu.

Drago nam je ako smo ovom jednomesečnom akcijom još nekoga inspirisali da im pomogne", navode iz Roditeljstva plus.

Aktivistkinje su poručile prilikom odlaska iz manastira da će štićenice Doma za ometene u razvoju imati punu podršku ovog udruženja.

Sveta Petka Izvorska

Manastir Svete Petke u Izvoru kod Paraćina nastao je u drugoj polovini 14. veka, najverovatnije kao zadužbina nekog od tzv. monaha Sinaita. Manastir već decenijama vodi brigu o deci i ženama ometenim u razvoju i najtežim oblicima invaliditeta. Sestrinstvo manastira Sveta Petka Izvorska ima desetak monahinja koje se 24 sata dnevno brinu o štićenicima. Monahinje ne zapostavljaju ni svoja svakodnevna bogosluženja. Manastir po svom statusu predstavlja jedinstven slučaj tog tipa, kojeg delimično pomaže država preko Centra za socijalni rad u Paraćinu, podmirujući osnovne troškove funkcionisanja manastira, lekarske asistencije i prevoza štićenika doma manastira. Ova svetinja nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast.

Najnovije vesti