Pomoć Kraljevine Norveške i Fondacije Divac za najugroženije Vranjance

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije građane Vranja i okoline, saopšteno je iz ove organizacije.

U Vranju će biti podeljeno više od 900 paketa namenjenih višestruko ugroženim građanima – osobama sa smetnjama u razvoju, obolelima od cerebralne paralize i dečje paralize, multiple skleroze, seoskim domaćinstvima sa niskim primanjima udruženju, korisnicima narodne kuhinje.

Zbog trenutne situacije sa epidemijom kovid 19 volonteri lokalnih udruženja Centar za društvene integracije, Udruženje za multiplu sklerozu Pčinjskog okruga, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, ŠOSO "Vule Antić", Savez slepih, Sunce - Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu, Narodna kuhinja –Crveni krst, MNRO Vranje i udruženje ROMI isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

- Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji u ovom trenutku je od velikog značaja za porodice iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Ova pomoć predstavlja i poruku solidarnosti u prevazilaženju krize izazvane korona virusom.

Volonteri i aktivisti Centra za društvene integracije isporučiće tokom narednih dana pakete pomoći korisnicima na kućne adrese, poštujući mere zaštite, kako bi se izlaganje virosu svelo na minimum - rekla je Anita Stojanović, predsednica CDI.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla, navodi se u saopštenju fondacije.

- Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19 dodatno otežavaju život ovih porodica.

U toku dvomesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa - navodi se.

KOŠEL: DODATNA BRIGA I PODRŠKA

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška.

- Kroz projekat "Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19" obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Vranju, Šapcu, Užicu, Priboju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji - rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Vrednost projekta "Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19" iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

URUČENJE UDRUŽENJIMA U UTORAK

U utorak 28. jula, ispred prostorija udruženja Sunce - Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu i Udruženja za multiplu sklerozu Pčinjskog okruga, biće uručeni paketi za članove ovih udruženja. Uručenju će prisustvovati gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu upravu Danijela Milosavljević.

Najnovije vesti