Poljoprivrednik švercovao komjuterske komponente ka Surdulici

Carinici su u saradnji sa policijom 19. maja 2018. godine, na ulazu graničnog prelaza Horgoš, sprečili krijumčarenje računarskih komponenti vrednih nešto više od 4.500 evra, saopštava Uprava carina.

- Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao autobus leskovačkih registarskih oznaka koji je saobraćao na liniji Beč – Surdulica, a na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, i vozači i putnici odgovorili su odrečno - saopštavaju iz Carine.

Međutim, detaljnim pregledom prtljaga putnika, u dve šarene torbe čiji je vlasnik bio 39-godišnji srpski državljanin iz Niša, po zanimanju poljoprivrednik, otkriven je neprijavljen tovar.

- Reč je o računarskim komponentama među kojima su dominirale „kingston“ RAM memorije kojih je bilo gotovo 300, a bilo je USB memorija za skladištenje digitalnih podataka, kao i nekoliko print servera koji omogućavaju štampanje sa bilo kog računara u mreži - navode iz Carine.

Procenjeno je da ukupna vrednost zadržane računarske opreme iznosi više od pola miliona dinara.

-Putnik je, i nakon otkrivenog prekršaja, tvrdio da su to lične stvari koje pripadaju njemu i njegovim roditeljima, zaboravljajući pritom da državljani Srbije bez naplate dažbina u zemlju mogu da unesu robu u vrednosti do 100 evra za lične potrebe i to onu za koju je očigledno da nema komercijalni karakter - kaže se u saopstenju.

Najnovije vesti