Pola veka Lele Vranjanke

Piše: Slobodan Stojanović

Ponekad je vredno i lekovito podsetiti se, bar kada su u pitanju tzv. "okrugle" godine, na drage ljude, važne događaje, izuzetna dela i na ono što budi lepa sećanja i podstiče na nezaborav.

Jedan od vranjskih dragulja iz Trezora prijatnih trenutaka i lepih sećanja je i pesma - hit Staniše Stošića Lela Vranjanka.

Prošlo je 50 godina, odnosno pola veka od prvog izvođenja ove pesme koja je potvrdila slavu imena Jelena, popularisala autore, posebno pevača Stanišu zvanog i Bata, svojevrsni južni melos i samo Vranje.

Zanimljivo je da je tekst za ovu pesmu koja se i dan danas rado sluša putem savremenih uređaja i sačuvanih zapisa i naručuje kao iskazana želja da se čuje u prigodnim prilikama, napisao Kruševljanin Dragan Toković.

Poznati kompozitor i interpretator, kako zabavne tako i narodne muzike, inspirisao se slučajnim susretom i varnicom na prvi pogled sa Vranjankom Jelenom u Vranjskoj Banji.

Kako to ponekad biva mašta i fantazija su učinili svoje, i još jedna Jelena je ušla u istorografiju znamenitih žena lepog izgleda i poznatog imena proisteklog iz grčke mitologije.

Izuzetna lepota (ubavinja) ne samo Jelene postala je zapaženo muzičko i estetsko obeležje (takođe u pesmi Dimitrijo sine Mitre - nek me vara, barem je ubava) pre svega Vranja i Vranjanaca (meraklija), kao i delom hedonista širom sveta.

Iako se savetuje da se o ukusima, bojama i još koje čemu ne raspravlja - ipak se to može učiniti.

Posebno je vredna činjenica da je melodija Lele Vranjanke internacionalizovana putem filmova Petparačke priče (Tarantino); Taksi 2 i Taksi 3 (Lik Benson) i Arizona Drim (Emir Kusturica) dodirnula i pokrenula mnoge dobre ukuse i izazvala divljenja kao muzička podloga.

Prerano preminuli Staniša Stošić (1945-2008) i Dragan Toković (1932-2002) uspeli su sinergijom i nekom nedokučivom tajnom vezom da stvore remek delo koje ih je učinilo legendarnim i besmrtnim.

Što rekao u dijalektu Mitke: "Zacopaja se Čarapan u našu ubavu Lelu, pa ubavu pesmu napisaja, a Staniša gu još po ubavo otpevaja. Ete bidna na mnogi ubavo, pa i na mene".

Lela Vranjanka

Volela me jedna Vranjanka
mladost mi je kod nje ostala
nit je Sofka, nit je Koštana
već najlepša Lela, Jelena

Pusto, pusto, pusto mi je sve
nema, nema moje Jelene
dođi, dođi Lelo, Jelena
ti si moju mladost odnela

Ko zna gde je moja Vranjanka
lepša od svih, lepa Jelena
sve bih dao kad bi saznao
ko je moju Lelu ukrao

Može se činiti preteranim zalagati se za obeležavanje i proslavljanje ovakvih jubileja, kao što je neka hit pesma poput Lele Vranjanke, ali to se može smatrati i svojevrsnim dugom prema stvaraocima lepog i plemenitog, koji su više znali, mogli i učinili za kulturu na podjednako značajnom užem i širem planu.

Da li će biti nekog prigodnog projekta Lela Vranjanka (2022-1972=50) teško je znati, ali je sasvim sigurno da će se ova pesma još dugo slušati i mnogo toga značiti kada su u pitanju duboka, istinska, suštinska osećanja.

Vredna je pažnje ideja vranjefila i melomana iz Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu Žuto Cveće da se od ove godine organizuje priredba i dodeljuje, barem svake pete godine, priznanje Lelin žuti cvet mladim pevačima – za interpretaciju spleta vranjskih pesama uključujući i obaveznu pesmu Lela Vranjanka.

U svakom slučaju lepo je čuti više puta, najmanje pet puta ove godine - za svaku deceniju po jedanput - lepu pesmu o Leli, Jeleni, Vranjanki.

Veče u Kičeru

Lela Vranjanka je pesma koju je pevao Staniša Stošić, pevač srpske narodne muzike poznat po interpretacijama pesama vranjskog melosa. Pesma je nastala 1972. godine i predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca. Pesma Lela Vranjanka je autorsko delo, čiji je tekst napisao Dragan Toković. Sam naziv pesme potiče od uobičajenog nadimka za žensko ime Jelena u vranjskom kraju. Najverovatnije je inspiracija za pesmu Tokoviću bila Jelena Đorđević, zvana Lela Numerka (1935—2016). Dragan i Lela su se videli samo jednom u kafani "Kičer" u Vranjskoj Banji 1972. godine, na oproštajnom slavlju Zorana Miladinovića, tadašnjeg trenera Dinama iz Vranja. Zamoljen da otpeva nešto, Dragan je odbio, rekavši da im ostaje dužan pesmu. Iz tog obećanja je nastala Lela Vranjanka.

Izvor: Wikipedia

Najnovije vesti