Pola miliona zaposlenih u Srbiji živi sa platom od 105 evra mesečno

Vranje - Oko pola miliona stanovnika u Srbiji živi sa primanjima do 12.286 dinara, izjavila je direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.

- Četvrtina građana živi ispod linije relativnog siromaštva, sa primanjima od 19.380 dinara - dodala je ona.

Relativno siromaštvo podrazumeva nacionalnu definiciju siromaštva koja se primenjuje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Srbija se nalazi na drugom mestu od svih zemalja u kojima se siromaštvo meri po toj metodologiji.

Kako prenosi Fonet, pozivajući se na saopštenje Centra za demokratiju, tokom 2020. godine, u vreme pandemije, Srbija je zabeležila pad nezaposlenosti na devet odsto u odnosu na godinu dana ranije kada je ona iznosila 10,4 procenta.

Vučković je u serijalu Evropskog pokreta u Srbiji "Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća" navela da je među nezaposlenima ipak veliki broj mladih ljudi, skoro četvrtina njih između 15 i 24 godine starosti.

- U prošloj godini je porastao broj neaktivnih za oko jedan odsto, pa ih je bilo 2.712.800 - rekla je Vučković.

Ona je dodala da je prosečna zarada u neto iznosu bila 62.280 dinara, ali da tzv. "medijalna neto zarada" (iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, p.r) pokazuje realniju sliku i iznosi 47.682 dinara.

Za vreme pandemije povećana je minimalna cena rada koja iznosi 32.000 dinara za mesec sa najvećim brojem radnih sati.

"Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća" je projekat Evropskog pokreta u Srbiji koji podržava Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti