Pokrenut prethodni stečajni postupak u Gumoplastici

U bujanovačkom preduzeću Gumoplastika pokrenut je tzv. prethodni stečajni postupak, potvrdila je u izjavi za Vranje News sudija Privrednog suda u Leskovcu Tijana Momčilović.

- Prethodni stečajni postupak nad dužnikom DP Gumoplastika d.o.o. pokrenut je radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom - navodi se u rešenju tog suda od 8. februara.

Predlog za otvaranje stečajnog postupka podnelo Ministarstvo privrede kojeg zastupa Odeljenje državnog javnog pravobranilaštva u Leskovcu.

Iz Ministarstva su, ilustrujući razloge za ovaj predlog, naveli da je u konkretnom slučaju "kod stečajnog dužnika nastupila trajna nesposobnost plaćanja, tj. neprekidna blokada počev od 9. maja 2018. godine" koja je na dan podnošenja preloga iznosila 8,4 miliona dinara.

Iz Ministasrtva su kao dodatni razlog naveli i to da "stečajni dužnik nije privatizovan do roka predviđenog zakonom", jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ministarstvo je kao predujam za troškove vođenja stečajnog postupka moralo da uplati 200.000 dinara Privrednom sudu.

RADNICI PRISTAJALI I NA STEČAJ

Predsednik sindikata Nezavisnost u Gumoplastici Slavoljub Ristić izjavio je pre dva dana za Vranje News da je radnicima stalo "da se reši konačan status preduzeća, makar to bio i onaj najgori ishod - stečaj".

- Jer, u tom slučaju imali bismo neko vreme pravo na finansijsku nadoknadu preko tržišta rada, a posle bi se svako snalazio kako zna i ume.

Ovako, mi ne znamo šta ćemo sa sobom - rekao je Ristić.

Ovakav stav iznosio je i ranije u izjavama za naš portal.

- Stečajni sudija je u konkretnom slučaju utvrdio da je predlagač ovlašćen za pokretanje stečajnog postupka i da je učinio verovatnim razloge za pokretanje istog - navodi se u rešenju.

Kao mera obezbeđenja prema stečajnom dužniku, prema istom rešenju, imenovana je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kao privremeni stečajni upravnik koja je preduzela sva ovlašćenja organa upravljanja u Gumoplasici, odnosno stečajnom dužniku.

Takođe, rešenjem je zabranjeno raspolaganje imovinom Gumoplastike bez prethodno pribavljene saglasnosti stečajnog sudije ili privremenog stečajnog upravnika.

Merama se zabranjuje izvršenje i isplata sa računa stečajnog dužnika bez saglasnosti napred pomenutih, a takođe i sprovođenje izvršenja prema Gumoplastici, uključujući i zabranu ili privremeno odlaganje koje se odnosi na ostvarivanje prava tzv. razlučnih i založnih poverilaca.

Sudsko ročište za utvrđivanje razloga za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 14. mart ove godine i biće održano u Privrednom sudu u Leskovcu.

RAZLOZI

Razlozi za pokretanje stečajog postupka postoje kada se utvrdi postojanje najmanje jednog stečajnog razloga (član 11 Zakona o stečaju), a to su trajnija nesposobnost plaćanja; preteća nesposobnost plaćanja; prezaduženost ili nepostupanje po usvojenom planu reorganizacije i ako je plan reorganizacije izdejstvovan na prevaran ili nezakonit način. Ministarstvo nadležno za poslove privrede može podneti predlog za pokretanje postupka stečaja subjekata privatizacije ukoliko je ispunjen jedan od sledećih stečajnih razloga: neobavljanja delatnosti u periodu dužem od šest meseci; nepostojanja interesa za privatizaciju; da u periodu dužem od šest meseci nema zaposlenih; ako nije doneta odluka o modelu i metodu privatizacije po isteku roka iz člana 21. ovog zakona; ako nije usvojen Program zbog nepostojanja saglasnosti poverilaca u skladu sa članom 50. ovog zakona ili u drugim slučajevima predviđenim Zakonom o stečaju.

NEKADA USPEŠNO PREDUZEĆE

Preduzeće Gumoplastika u nadležnosti je Ministarstva privrede. Nekada uspešna firma za proizvodnju gornjih delova obuće, kao i većina sličnih na jugu Srbije, zapala je u finansijske poteškoće i obustavila proizvodnju. Većina od 68 zaposlenih u ovoj firmi iz pogona u selu Klenike štrajkovalo je od kraja 2017, čak i glađu, tražeći smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića, kao i da im država, kao većinski vlasnik, omogući socijalni program. Gumoplastika je iz višegodišnjeg stečaja izašla avgusta 2015. godine. Zahtev za privatizaciju Gumoplastike podnet je još juna prošle godine, a Vlada Srbije je u septembru 2017. odlučila da u ovoj firmi pokrene privatizaciju. Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

Najnovije vesti